Nyitókép: Pixabay

Drámai helyzet állt elő a szúnyogok miatt

Infostart
2024. június 1. 05:20
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss közleménye szerint idén drámai mértékben megnőtt a dengue-lázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Ez a szúnyogok által terjesztett vírusos betegség továbbra is komoly veszélyt jelent a közegészségügyre.

Az ENSZ-ügynökség adatai alapján április végére az amerikai kontinensen regisztrált dengue-esetek száma meghaladta a 7 milliót. Ezzel pedig a regisztrált esetek száma már most jelentősen meghaladta a teljes 2023-as értéket, amely 4,6 millió megbetegedés volt – idézi a Reuterst a Portfolio.

Globálisan nézve több mint 7,6 millió esetről és körülbelül 3000 halálesetről érkezett jelentés.

Észak- és Dél-Amerika 46 országa közül Brazília, Argentína és Paraguay szenved leginkább a dengue-járvány következményeitől.

Márciusban Jarbas Barbosa da Silva, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet vezetője kijelentette: „valószínűleg ez lesz az eddigi legrosszabb dengue-szezonunk”. Barbosa arra is figyelmeztetett, hogy még ha széles körben elérhetővé válna egy hatékony védőoltás, az sem lenne képes azonnal megfékezni a jelenlegi járványt.

A WHO hangsúlyozta, bár jelenleg nincs gyors megoldás a járvány megfékezésére, fontos szerepe van a megelőzésnek. A szúnyogirtási programok erősítése mellett elengedhetetlen az emberek tájékoztatása is arról, hogyan védekezhetnek hatékonyan a szúnyogcsípések ellen.

Jeremy Farrar, a WHO fertőzőbetegség-szakértője korábban hangsúlyozta, hogy fel kell készíteni az országokat arra, hogy meg tudjanak küzdeni a betegség terjedésével számos nagyvárosban. Farrar előrejelzése szerint a dengue-láz az eddigi helyszínekről tovább terjedhet, és az Egyesült Államok, Európa és Afrika egyes területein is járványt okozhat, amire a helyi kórházaknak fel kell készülniük. Mint megjegyezte, ezeken a területeken már korlátozott számban előfordultak dengue-lázas esetek.

A dengue-láz sok esetben nem jár tünetekkel, ezért feltehetően sokkal több a fertőzött, mint ahány estet jelentenek.

A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik amúgy a láz, az izomgörcs és az ízületi fájdalom. A súlyos eseteknek azonban csak 1 százaléka vezet halálozáshoz.

Bár létezik ellene védőoltás, nincs speciális kezelési módja. A WHO azokban a térségekben, ahol a dengue-láz komoly közegészségügyi kockázatot jelent, a 6–16 éves gyermekek beoltását ajánlja – olvasható.