Nyitókép: Francia bulldog a Kutyás Critical Mass felvonuláson Budapesten 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán

Kapott már puszit a kutyájától? Nem azért teszi, amiért gondolja

Infostart
2023. november 1. 05:40
Szinte mindenki cukiságnak tartja, ha kutyája megnyalja. A kérdés, hogy veszélyes-e ez, és egyáltalán, miért csinálja ezt az eb.

De cuki, nézd, hogy szeret - mondják sokan, amikor kutyájuk arcon nyalja. A gazdák többsége úgy gondolja, hogy ez a szeretet jele, de nem feltétlenül van ez így.

Az enkutyam.hu ad magyarázatot az állatok viselkedésre. Azt írják: a lelkes nyalogatással a kutya több dolgot is kifejezhet. Egyrészt mutathatja a kötődést, de ezt nem tőlünk, hanem anyjától tanulta, hiszen ő is nyalogatta, tisztogatta kölyökkutya korában a kedvencünket.

Dr. Bodó Andrea állatorvos arról is beszélt a lapnak, hogy csak a bőrünk „íze kedvéért” is tesznek ilyet, egyszerűen azért, mert szeretik a bőrön lévő verejték sós ízét.

Azonban figyelnünk kell arra is, hogy a nyalogatás az éhséggel is összefügghet, azaz egyszerűen enne már, és erre figyelmeztet.

A szakember azt is megvilágította, hogy a nyalakodásnak csekély a kockázata. Mindaddig, amíg nincsen nyílt seb az ember kezén a kutya nyála csekély egészségügyi kockázatot hordoz.