Nyitókép: Balázs Attila

Csillagászati összeget fizethetnek a szülők a magánbölcsiért

Infostart
2023. augusztus 29. 18:19
Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a szülők, akiknek a gyermekét nem veszik fel - az egyébként a világ szociális ellátórendszereiben is ritkaságnak számító - állami bölcsödékbe, mert a magánintézmények igencsak borsos díjakat számítanak fel.

Magyarországon nagy igény van a bölcsődei ellátásra, és a szülőknek állandó problémát jelent a férőhelyhiány. Főként az agglomerációs településeken jelent ez gondot, ahova egyre több család költözik, de az ellátórendszer nem tudott alkalmazkodni a növekvő igényekhez – írja a Pénzcentrum.hu.

Állami bölcsőde híján marad a magánbölcsőde, ami 60-100 ezer forintos kiadást is jelenhet egy családnak havonta. A portál készített egy listát a budapesti és a megyeszékhelyeken található magánbölcsődék térítési díjairól. Ez alapján megállapítható:

Budapesten átlagosan 100 ezer forintos, míg a megyeszékhelyeken átlagosan 60 ezer forintos költséggel lehet számolni.

A fővárosi díjszabásban többnyire benne van már az étkezési díj is, a vidéki helyeken azonban gyakran nem, így további 10-20 ezer forintos költséget érdemes még hozzáadni az átlagos összeghez. A lista szerint a budapesti magánóvodák közül van, ahol az öt napos ellátás ára 170 ezer forint, de Miskolcon is van egy óvoda, ahol 100 ezer forint fölötti összeg a térítési díj.

Ez alapján megállapítható: egy család magánbölcsődei kiadásai jellemzően messze meghaladhatják 2023-ban az idén március 31-ig igényelhető bölcsődei támogatás maximális összegét, vagyis a legfeljebb 40 ezer forintot. Ráadásul ezen felül lehetnek plusz költségek is, mint például a kötelező felszerelések díja, egyszeri beiratkozási díj vagy beszoktatási díj. Sok bölcsőde kínál viszont kedvezményt, ha a testvért is oda íratják: 5-től akár 20 százalékot is lehet így spórolni.

A bölcsőde intézménye ebben a formában egyébként igen ritkaság a világban, még a fejlett országok ellátórendszerei sem okvetlenül kínálnak hasonló állami szolgáltatást.