Nyitókép: YouTube/TVZeg

Felbukkant itthon egy veszélyes növény, azonnal éget – videó

Infostart
2023. július 7. 06:45
A nálunk is ismert medvetalp újonnan megjelent rokona az emberi egészségre is veszélyes, egy óvatlan mozdulat nagy bajt okozhat.

Botfa határában, nem messze a túraútvonalaktól bukkantak rá a kaukázusi medvetalp példányaira. A növény puszta érintése is súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okozhat adott bőrfelületen, szembe kerülve pedig komoly látásproblémát, akár vakságot is előidézhet - figyelmeztetett a közelmúltban Illyés Zoltán biológus az egerszegihirek.hu oldalon.

"Ha itt megjelent, várható, hogy máshol is felbukkan. Túrázás közben vigyázni kell, hogy ne érjenek hozzá, mert egyéni érzékenység alapján (amit nem tudunk magunkról) egészen komoly égési sérülés szerű bőrtüneteket okozhat a vele való érintkezés" – tette hozzá a szakember, aki emlékeztetett: korábban csak Keszthely és Hévíz mellől került elő, de onnan elvileg sikerült kiirtani.

A veszélyes, invazív növényfaj nagyon hasonlít a nálunk is ismert közönséges medvetalpra, amely azonban nem mérgező. Míg a veszélyes betolakodó 3-5 méteresre is megnőhet, közönséges változata maximum 1-1,5 méter magasságú.