Nyitókép: Pixabay.com

Rossz hír jött a csokoládéról

Infostart
2023. június 14. 06:48
A kedvelt édesség ára nem csak az infláció miatt szökik az égbe.

A csokoládé ára az elmúlt évben 14 százalékkal emelkedett – derül ki a NielsenIQ piackutató adataiból. A piaci elemzők szerint az árak tovább emelkedhetnek, mivel a kakaó iránt most nagyobb a kereslet, mint a kínálat – írja az Index.

A kakaó vésztartalékai várhatóan szokatlanul alacsony szintre csökkennek, és ezért az ára pénteken 2016. május 5. óta a legmagasabbra, tonnánként 3160 dollárra emelkedett. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát,és az El Niño időjárási jelenség miatt az előrejelzések szerint az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat Nyugat-Afrikában.

Iparági becslések szerint a kakaó ára tovább emelkedhet, és akár 3600 dollárra is nőhetnek tonnánként. Emiatt a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb csokoládéárakra, mivel a csokoládétermelők kénytelenek a magasabb termelési költségeket a fogyasztókra hárítani.

A kakaófogyasztás rekordmagasság közelében van Európában, a régió a világ legnagyobb kakaóimportőre. Egyelőre nem tudni, hogy a folyamat hogyan érinti a magyar vásárlókat, de szinte biztosra vehető, hogy idővel a hazai boltokban is drágul majd a csokoládé.