Nyitókép: Pixabay

Meglepő felfedezés a tengerpartok hatásáról

Infostart
2023. május 25. 20:12
Az emberek egészségesebbek, ha tenger közelében élnek, vagy legalább egy kis időt a tenger mellett töltenek - derült ki egy bécsi környezetpszichológusok által végzett nemzetközi felmérésből.

A kutatók 15 országban több mint 15 ezer embert kérdeztek meg, eredményeiket pedig a Communications Earth & Environment című szakfolyóiratban tették közzé.

A tenger kedvező egészségügyi hatása országtól és jövedelemtől függetlennek bizonyult.

A Bécsi Egyetemen dolgozó Sandra Geiger és kollégái egy európai uniós projekt keretében vizsgálták a tengerek és óceánok emberi egészségre gyakorolt hatásait. A kutatásban több mint 15 ezren vettek részt 14 európai országból - Belgium, Bulgária, Németország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia és Csehország -, illetve Ausztráliából. A felmérés résztvevőit a tengerparti tevékenységekről alkotott véleményükről és egészségükről kérdezték.

Geiger

elképesztőnek nevezte, hogy minden vizsgált országban ugyanazokat az egyértelmű mintázatokat találták.

"A tengerparton tett látogatások gyakorisága pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal, jövedelemtől függetlenül" - írták tanulmányukban a kutatók.

Ugyanakkor Geiger aláhúzta: a tenger csak egy az egészségi állapotot befolyásoló tényezők közül, nem csodaszer, és nem képes csökkenteni a magas és alacsony jövedelmű csoportok között fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket.

A politikai döntéshozók számára az eredmények azt sugallják, hogy a partokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása egyértelmű egészségügyi előnyökkel járhat - hangsúlyozták a kutatók.

Geiger rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező országok lakosai is részesülhetnek ebből a kedvező hatásból egy tengerparti nyaralás során. Emellett azt gyanítják, hogy a tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre, aminek alátámasztására egy utánkövetéses vizsgálatot indítottak Ausztriában.