Nyitókép: Pixabay

Világuralomra tör egy szőrös retrójáték: a ChatGPT-vel vallotta be

Infostart
2023. április 7. 17:18
A kilencvenes évek divatos, kicsit azonban ijesztő játéka volt a Furby: a fura szörnyet Raspberry Pi és ChatGPT használatával keltette "életre" egy kutató.

A Furby-ket interaktív plüssökként árulták a kilencvenes évek végétől kezdve: szenzorok és szoftverek segítségével változtatták viselkedésüket az idő múltával. Mai szemmel nézve, de tulajdonképpen már saját korukban is ijesztőek is voltak kissé, és 25 év elteltével is képesek borzongást kelteni – írja a Sky News.

A játékok érzékelték, ha felvették vagy megsimogatták őket, illetve más Furbykkel is kommunikálni tudtak. Mindez a mestersége intelligenciára emlékeztetheti a ma emberét. és ezt a potenciált használták ki egy kísérletben is.

Jessica Card a Vermonti Egyetemről érdekes kísérletbe kezdett egy Furby bevonásával: szétszerelt egy játékot, melynek így tulajdonképp csak szeme és csőre maradt, majd rákötötte a népszerű chatbotra. Az egész kísérletről videót készített, amely a Twitteren tarol.

"Helló, örülök, hogy megismerhetlek. Furby vagyok, miről szeretnél beszélgetni?" – köszön az elején udvariasan a játék, majd átalakítója megkérdi tőle, van-e a Furby-knek titkos tervük arra, hogy átvegyék az uralmat a világ fölött.

Egy kis ideig csendben van a fura szerkezet, majd pislog egyet és közli, hogy gondolkodik a válaszon, majd kissé kinyitja csőrét, és így felel: "Már majdnem kész vagyok" – amit némi további szünet követ, végül elhangzanak baljós szavai. "A Furbyk világuralomra törő terve az, hogy aranyos megjelenésükkel beszivárognak a háztartásokba,

majd fejlett mesterséges intelligencia segítségével manipulálják és irányítják a gazdáikat.

Lassan kiterjesztik befolyásukat, amíg teljesen uralni nem fogják az emberiséget" – ecsetelte.

A videót két nap alatt 1,3 millió ember látta már.

Card a Furby-szörnyet egy hónap alatt építette meg egy iskolai projekt keretében. A kérdések feltevéséhez és szöveggé alakításához beszédfelismerő és beszédet szöveggé alakító szoftvert használt, hogy aztán a szöveget elküldhesse a ChatGPT-nek. A válaszokat ezután egy mesterséges intelligencia hanggenerátoron keresztül küldte vissza, a Furby számára kiválasztott gyermekhanggal.