Nyitókép: Pixabay

Ez a jelen - Sajttortát nyomtattak egy amerikai egyetemen

Infostart
2023. március 25. 06:00
Hét alapanyag kellett hozzá. Elsőre kicsit ijesztőnek tűnik az étkezés egészére tekintettel, és vannak is kérdések az ember táplálkozása miatt.

A Columbia Egyetem mérnökeinek sikerült hét alapanyagból - nem vicc - sajttortát nyomtatni 3D-nyomtatási technikával.

Az édesség összetevői, amelyeket egymásra rétegeztek:

  • graham keksz
  • mogyoróvaj
  • Nutella
  • banánpüré
  • eperlekvár
  • cseresznyeöntet
  • cukormáz.

A nyomtatóhoz egy kék lézer is csatlakozik, ami szükség esetén megsüti a különböző rétegeket.

A beszámoló szerint eleinte sokat küzdöttek a technikával, mert csak szétfolyó halmokat kaptak eredményül - a képen is látható eredmény már jónak számít.

Az ígéretek szerint a nyomtató ennél jóval többet is tud - írja a Telex a The Guardianre hivatkozva: jöhet a csirke, a marhahús, a zöldség és a sajt nyomtatása.

Duane Mellor dietetikus viszont máris talált egy ellenérvet a nyomtatott ételekkel szemben. Attól tart, hogy az ételek pasztásítása, pürésítése miatt értékes rostok vagy növényi szövetek tűnnek el az ételekből, és kisebb lesz a vitamin- vagy ásványianyag-tartalmuk.

Haszonként azt remélik, hogy könnyebb lesz szabályozni a kalóriabevitelt, és a formatervezés is meghonosodik a konyhaművészetben.

Egy dietetikus véleménye szerint azonban a rostok és a növényi szövetek így kivesznek a táplálkozásból, ugyanígy a vitamin- és az ásványianyag-tartalom.