Nyitókép: Pixabay

Zsarolóvírus áldozata lett az egyetem, de a pénz többszörösét kapta vissza

Infostart
2022. július 14. 16:17
Most derítette ki a holland ügyészség, hogy hol volt az átutalt összeg.

Különös sikertörténetről számolt be a Maastrichti Egyetem, miután egy zsarolóvírus miatt jelentős mennyiségű váltságdíjat fizetett, de pár év után az összeg többszörösét kapta vissza. Az intézmény 2019 legvégén egy spam e-mailen keresztül került a TA505 (SectorJ04) csoport hálójába, amely aztán 267 windowsos számítógépére telepítette a Clop zsarolóvírust – írja az Origo.

Az egyetem vezetősége kénytelen volt kifizetni a váltságdíjat, ugyanis enélkül vizsgákat kellett volna elhalasztani, és elveszhetett volna az összes kutatási és oktatási anyag. Ráadásul a támadók 4500 alkalmazott esetében fizetéssel kapcsolatos információkat is titkosítottak.

Az egyetem a károk elkerülése miatt 200 ezer eurót fizetett bitcoinban, és leírta veszteségként az összeget.

Váratlan fordulat történt az ügyben, amikor kiderült, hogy 2020 februárjában a holland ügyészség lefoglalt egy bitcoinos pénztárcát, ahova a váltságdíj egy részét utalták a zsarolók. Az ügyészség csak mostanra derítette ki, hogy kinek a pénze van a tárcában, és hogy 40 ezer eurónyi kriptovaluta van rajta. Az összeg értéke 500 ezer euró bitcoin értékben, mely a mai árfolyamon a korábban utalt összeg két és félszeresét jelenti.

Bár a többszörös megtérülés jól jöhet az egyetemnek, az intézet szerint ténylegesen nem sikerült profitálniuk a támadásból, mert a zsarolóvírusos támadás által okozott anyagi kár ennél nagyobb volt.