Nyitókép: Pexels.com

Kezdődik a kirándulószezon, máris tarthatunk a kullancsoktól – ezekre figyeljen

Infostart / InfoRádió - Baumann-Tuka Nikoletta
2022. március 13. 15:45
A kirándulószezon kezdetével érdemes védőoltással felkészülni a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen – hívta fel a figyelmet Póta György házi gyermekorvos.

Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít. Az elmúlt évek enyhe téli időjárása viszont kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk velük – figyelmeztetett Póta György házi gyerekorvos.

A szakember elmondása alapján két olyan a kullancsok által terjesztett betegség van, amely az emberek esetében nagy mértékben jelentkezhet és veszélyes.

  • Az egyik a Borellia nevű baktérium által terjesztett Lyme-kór,
  • a másik pedig az FSME-vírus által kiváltott agyvelőgyulladás.

Utóbbi ellen oltással lehet védekezni, előbbi esetében pedig gyógyszerrel, miután egy baktériumról van szó – tette hozzá Póta György.

A gyerekorvos elmondta azt is, ha a kullancscsípés helyén kokárdaszerű bőrpír jelenik meg, akkor az Lyme-kórra utal, és azonnal orvoshoz kell fordulni. A vírusos agyvelőgyulladás esetében viszont bonyolultabb a helyzet, ugyanis – mint oly sok más vírusnál is – a legelső tünetek teljesen hasonlók a szezonális légúti betegségek szimptómáihoz. Ennek esetében néhány nap után viszont nem hogy megszűnnének a tünetek, hanem hirtelen egyre fokozódó idegrendszeri panaszok is jelentkeznek:

  • kínzó fejfájás,
  • kettős látás,
  • látászavar,
  • nagyon erős szédülés

– magyarázta.

Póta György azt is kiemelte, hogy a kullancsokat speciális, patikában kapható eszközökkel, a testük összenyomása nélkül szabad csak eltávolítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Egész évben tarthatunk a kullancsoktól – ezekre figyeljen
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást