Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Most igazán érdemes esténként hallgatózni

Infostart / InfoRádió
2021. március 17. 07:03
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság segítségét kéri az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felméréséhez

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérése kapcsán kérte a lakosság segítségét idén januárban, most pedig a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében lehet segíteni.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek - ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva – és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg márciustól júniusig. Eközben pedig a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük.

A hangok mintáit és a kitöltendő űrlapot az MME honlapján lehet megtalálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bagolymegfigyelés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást