Nyitókép: Andreas Gebert

Aligha dől el idén az óraátállítás kérdése

Infostart
2021. március 4. 18:03
2021 a határidő, de úgy tűnik, a koronavírus-járvány mellett nem jutott most figyelem a téli és nyári időszámítás közötti választásra.

A jelek arra mutatnak, hogy hiába volt az idei év a határidő, az unió 2021-ben nem fogja eltörölni az évi kétszeri óraátállítást, egyelőre marad téli és a nyári időszámítás. Ha Magyarországon múlna, a nyárit tennénk véglegessé – írja a 24.hu.

Az óraátállításból korábban gazdasági előny származott, ma viszont már csak megterheli az emberi szervezetet és fölösleges bonyodalmat okoz. Ezt felismerte a politika is, az Európai Parlament 2019 tavaszán megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését.

A tervek szerint az egyes tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy a téli vagy a nyári időt véglegesítik, de a képviselők egymás közötti egyeztetésre kérték az országokat és az Európai Bizottságot, hogy az egységes piac működését ne forgassák fel az esetlegesen eltérő döntések.

Az idei év a határidő, eszerint a nyári időt választók március 28-án állítanák át utoljára az órát, a télire váltók pedig vagy nem is nyúlnak már a mutatókhoz, vagy ha most ők is előre tekerik egy órával, akkor az ősszel vissza,

és ennyi. Viszont egyelőre nem érkeznek arról hírek, hogy ki mire készül, úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt ez a kérdés most háttérbe szorul.

Magyarországon annyi bizonyos, hogy március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára állítjuk át az órákat, ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás, egy órával tovább lesz világos.

A 24.hu-nak az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével arra jutott, hogy egyelőre az Európai Bizottságnál pattog a labda. Magyarország egyértelműen úgy gondolja, hogy ha nem tartjuk fenn a jelenlegi szabályokat, akkor a nyári időszámítás a jobb. Október 31-én még bárki szabadon visszatérhet a téli időhöz.

Ujhelyi István, MSZP-s európai képviselő irodája arról tájékoztatta a lapot, hogy az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács is ludas az időhúzásban: úgy fest, a tagállamok bedobták a gyeplőt, egymásra és a bizottságra várnak.