Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mi is az a laktózérzékenység

Infostart
2020. szeptember 5. 17:46
A laktózintolerancia tulajdonképpen egy emésztési zavar, aminek lényege, hogy a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot – mondta Hidvégi Edit gasztroenterológus főorvos.

A laktóz, magyarul tejcukor két cukormolekulából, glükózból és galaktóz tevődik össze. „Ahhoz, hogy szervezetünk le tudja bontani a laktózt, szükség van a két molekula szétválására, amiért a laktáz nevű enzim felel, amit a bélnyálkahártya termel. Ha nem vagy csak kevés laktázt állít elő a bélnyálkahártya, akkor kevesebb tejcukrot képes feldolgozni a szervezet” – mondta a főorvos.

A laktózérzékenység nem megszületéskor, hanem a későbbi életkorban jelentkezik, de genetikai adottság kell ahhoz, hogy megjelenjen, általában öt éves kor felett bármikor. A betegség kellemetlen, de nem életveszélyes – derül ki a hirado.hu cikkéből.

A laktózintolerancia laktózmentes étrenddel vagy laktáz enzim pótlással könnyen kezelhető, akár meg is szüntethető.