A laktózintolerancia tulajdonképpen egy emésztési zavar, aminek lényege, hogy a laktózérzékeny emberek nem tudják maradéktalanul megemészteni, azaz lebontani a tejcukrot – mondta Hidvégi Edit gasztroenterológus főorvos.
A laktóz, magyarul tejcukor két cukormolekulából, glükózból és galaktóz tevődik össze. „Ahhoz, hogy szervezetünk le tudja bontani a laktózt, szükség van a két molekula szétválására, amiért a laktáz nevű enzim felel, amit a bélnyálkahártya termel. Ha nem vagy csak kevés laktázt állít elő a bélnyálkahártya, akkor kevesebb tejcukrot képes feldolgozni a szervezet” – mondta a főorvos.
A laktózérzékenység nem megszületéskor, hanem a későbbi életkorban jelentkezik, de genetikai adottság kell ahhoz, hogy megjelenjen, általában öt éves kor felett bármikor. A betegség kellemetlen, de nem életveszélyes – derül ki a hirado.hu cikkéből.
A laktózintolerancia laktózmentes étrenddel vagy laktáz enzim pótlással könnyen kezelhető, akár meg is szüntethető.