Nyitókép: Pixabay.com

Erre figyeljen a nyári közlekedésnél

Infostart
2020. augusztus 9. 06:33
Hét tipp a gondtalan nyaraláshoz vezető úthoz.

A balesetek nagy hányada az elindulás utáni percekben következik be - mondta Óberling József rendőr ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke a kreszváltozas.hu portálnak, hozzátéve, hogy számos tipikus nyári szokás van, amelyet elkerülve minimalizálható a kockázat.

A közlekedésbiztonsági szakértők szerint a tipikus strandviselet nem alkalmas az autóvezetésre.

A strandpapucs veszélyes, mert beakadhat a pedálokba, megakadályozhatja a sofőrt a megfelelő reagálásban. A portál szerint a legtöbb európai országban a strandpapucs nincs kifejezetten tiltva, de a strandpapucsban vagy mezítláb vezetés akár büntetést vonhat maga után, a balesetveszély miatt. A meztelen felsőtesttel való vezetés is veszélyes lehet, mivel a biztonsági öv felhorzsolhatja a bőrt. Egyébként egyes uniós adatok szerint a járművezetők 25 százaléka a nyaralóhelyeken így vezet.

Ugyancsak veszélyes - ráadásul szabálytalan -, ha akár csak pár kilométernyi utazás erejéig is, de az ülések számánál több ember utazik a járműben, mivel a plusz utasoknak nem jut biztonsági öv vagy gyermekbiztonsági rendszer.

A nagy melegben fontos a sofőr megfelelő folyadékpótlása, mivel egy brit tanulmány szerint

a kiszáradt gépkocsivezető ugyanazokat a hibákat követi el, mint a 8 pohár bort elfogyasztó járművezető.

Ugyanakkor a vezetés közbeni étkezés és italfogyasztás is veszélyes lehet, mert elterelheti az útról a vezető figyelmét. Épp ezért az a legjobb, ha a sofőr már indulás előtt elegendő vizet iszik. Ezen túl az olyan, vezetőt segítő eszközök, mint például a fáradtság-érzékelő, elemzik a gépkocsivezető viselkedését, és javasolják, hogy mikor szükséges szünetet tartani.

Szintén biztonságosabbá teszi az utazást a megfelelő testtartás.

Kerülendő az ablakba tett könyék, mert csökkenti a gépkocsi-irányítási képességet,

ráadásul ütközéskor súlyos sérüléshez vezethet ez a testtartás. Szintén rendkívül kockázatos, ha az anyósülésen utazó felteszi a lábát a műszerfalra, mivel egy balesetnél így még a légzsák is sérülést okoz, a megfelelő védelem helyett.

Ugyancsak fontos, hogy a sofőr kerülje a túl nagy hangerőt az autóban, bármit hallgasson is vezetés közben, hogy ne kerülje el a figyelmét a szirénahang vagy egy másik autó kürtjelzése.

Érdemes fokozottan figyelni a parkolásnál is, különösen egy fárasztó utazás végén vagy a strand környékén, a balesetek elkerülése érdekében pedig megéri alkalmazni a parkoláskönnyítő alkalmazásokat - ha van ilyen az autóban. Mindig meg kell győződni arról, hogy a sofőr arra kijelölt területen parkol, mert a homokon vagy a védett területeken való parkolás komoly büntetést eredményezhet.

És a legalapvetőbb jótanács, hogy mindig tartsuk magunknál a megfelelő személyazonosító okmányokat vezetésnél, mivel ezek hiányát a legtöbb európai országban büntetik.