Nyitókép: Facebook

Beindulnak a nyaralóhajók a Tiszán

Infostart / MTI
2020. május 22. 15:22
Az összkomfortos hajók képesítés és jogosítvány nélkül vezethetők, azonban a bérlés előtt elméleti illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni.

Minden feltétel adott Magyarországon is a nyaralóhajózás elindulásához, amely Európa tizennégy országában már működik - mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos Tiszafüreden, a tiszai nyaralóhajó-program 2020-as szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

A Mahart Zrt. által létrehozott nyaralóhajó-program, a kedvtelési célú belvízi hajózás egy újabb turisztikai lehetőség, amely hajóvezetői engedély nélkül vezethető, szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajókon teszi lehetővé az önálló nyaralást - mondta Révész Máriusz. Hozzátette, hogy

az összkomfortos hajók képesítés és jogosítvány nélkül vezethetők, azonban a bérlés előtt elméleti illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni.

A nyaralóhajózási programban 2019-ben tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol's Yacht gyárából. További tíz hajó legkésőbb két héten belül megérkezik.

A vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető. A nyaralóhajó programnak jelenleg két báziskikötője van: Kisköre (Tisza-tó) és Tokaj. Mindkét kikötőben 10-10 hajó várja majd a vendégeket. A kiskörei báziskikötő szeptemberre készül el, addig is a MAHART a Köre Kikötő meglévő infrastruktúráját biztosítja az érkező vendégeknek.

A Tokaj báziskikötőt vasárnap adják át hivatalosan.

A kormány 2017 végén határozatban döntött az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózás meghonosításáról, amelynek további célkitűzése a Tisza-tó, a Felső-Tisza és a Bodrog vízi turizmusának fellendítése. A hajózáson kívül a vízi út környezetében egyéb aktív kikapcsolódási lehetőségek is illeszkednek a programhoz: a környék bejárása kerékpárral, úszás-strandolás, kajakozás, horgászat, lovaglás, kirándulás mind fontos szerepet játszanak a szabadidő aktív, tartalmas eltöltésében.

Környei Balázs, a MAHART Magyarországi Nyaralóhajózás Program vezetője elmondta: a tiszalöki vízerőmű felújítási munkálatai miatt az idei szezonban két külön szakaszon közlekedhetnek a nyaralóhajók, 2021-től azonban a teljes útvonal átjárhatóvá válik. A nyaralóhajós útvonal idén a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát Dombrádig és a Bodrogot Sátoraljaújhelyig foglalja magába. A MAHART a teljes hajózási útvonalon végez kikötőfejlesztéseket, számos kikötési pont lesz elérhető a hajós turisták számára. 2019-ben 12 kikötési pont épült meg, idén pedig további hat építése zajlik - számolt be.

Az idei szezon július 1-jén indul azok számára, akiknek van hajóvezetői engedélyük, augusztus 1-től pedig már azoknak is, akiknek nincsen engedélyük. A foglalási feltételeket és egyéb információkat a nyaralohajozas.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődök.