Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Itt a kerékbilincsek budapesti utcája, itt járt pórul a legtöbb autós

Infostart
2020. március 20. 05:45
Ezernél is több kerékbilincsen kattan tavaly itt a zár.

Aa Budapest belvárosában húzódó Dob utca egy részén például járdán parkolásért bilincseltek rendszeresen, holott ott nem látható semmilyen járda. A Vezess.hu egyik olvasójának leveléből kiderült, színházba tartott, és talált este fél 7-kor, (teljes sötétben) a VII. kerületi Dob utca 4-gyel szemben egy szabad helyet. A parkolási díjat este 8-ig kifizette. Előadás után aztán jött a meglepetés, az ő autóján, és az előtte álló autón kerékbilincs volt, a többin nem. A kiragasztott indoklás szerint járdán parkolásért büntettek.

Mint kiderült, régen a ház alagsorában vendéglátó működött, és egykor volt egy 10 méteres terasza. Emiatt “kiszélesítették a járdát”. A mellékelt fotókon azonban jól látszik, hogy a padka körülbelül 3 cm magas, így este nem volt látható, és nem volt érezhető a manőverezés közben sem.

A megbüntetett autósnak a szemközti söröző pincére elmesélte,

a sarkon kamerával figyelik, hogy ki áll oda, és már jönnek is a közteresek bilincselni 11500 forintért . Állítása szerint aznap ez volt ott a tizedik lebilincselt autó.

A portál megkereste a kerületi közteresek vezetőjét, és kiderült: megugrott a bilincselés és a bírságolás, miközben szinte felhagytak a figyelmeztetéssel. Sedlák Tibor a Vezess.hu portállnak elmondta, Erzsébetvárosban tavaly 6102 alkalommal raktak fel kerékbilincset, míg 2018-ban 5431-szer. Ez közel 13 százalékos emelkedés, aminél érdekesebb, ha megnézzük az arányokat, miként alakult ezzel párhuzamosan a figyelmeztetések és a helyszíni bírságok száma, vagyis az enyhébb büntetéseké.

A cikkből az is kiderül, hogy a Városgazdálkodási Irodához az elmúlt egy évben nem érkezett észrevétel/tájékoztatás a Dob utca 4. előtti kerékbilincselésekkel kapcsolatban sem, valamint közúti jelzőtábla, vagy burkolati jel szükségességéről sem, pedig állításuk szerint a megkereséseket, minden esetben megvizsgálják.