Nyitókép: Pixabay

Windowsosok, figyelem: váratlan lépés a Microsofttól

Infostart
2019. október 8. 06:56
Megváltoztatta a Microsoft azt, hogy miképpen lehet biztonsági frissítésekhez jutni a Windows 7 operációs rendszer támogatási időszakának lejárta után.

Magyarországon egy idei felmérés szerint még mindig magas a Windows 7 használata a vállalati szférában, és az arány a teljes felhasználói körben nagyon lassan csökken, holott az operációs rendszer támogatása 2020 január 14-én véget ér. Ezt követően a legtöbb érintett számítógép nem kap többé biztonsági frissítéseket. Azért a legtöbb, mert a Microsoft megváltoztatta korábbi szabályrendszerét, az új elképzelés szerint pedig bármely, a szolgáltatásért fizetni hajlandó vállalkozás hozzájuthat ezekhez később is.

2019. december 1-től ugyanis minden cég megvásárolhatja az Extended Security Updates-t (ESU) a felhőszolgáltatás programon (CSP) keresztül - írta a computerworld.hu.

A Microsoft 2018 szeptemberében jelentette be az ESU programot. Idén áprilistól kezdődően (ekkortól lehetett előfizetni a konstrukcióra) azok a vállalati felhasználók jelentkezhettek be, amelyek mennyiségi licencszerződés keretében használják a Windows 7 Enterprise vagy Professional változatát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mennyiségi licenccel nem rendelkező kis- és középvállalkozásoknak mennyibe fog kerülni az ESU, és lehetnek nehézségei ennek igénybe vételével az IT-részleggel nem rendelkező vállalkozásoknak.