Őrült mód tömjük magunkat széles spektrumú antibiotikumokkal

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2019. szeptember 18. 16:38
Európában minden harmadik beteg kap széles spektrumú antibiotikumot, ami a helyettes országos tisztifőorvos szerint indokolatlanul nagy szám. Surján Orsolya erről a betegbiztonsági világnap alkalmából rendezett konferencián beszélt.

A betegbiztonságban az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés és az antimikrobiális rezisztencia együttesen az egyik legnagyobb kockázat, fogalmazott a témában tartott konferencián Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos.

"Európában, bármely adott pillanatban, egy adott napon, minden harmadik beteg legalább egy antimikrobiális szert kapott, emellett a széles spektrumú antibiotikumok felhasználási aránya Európa-szerte nagyon széles skálán, 16-62 százalék között mozog – emelte ki a szakember. – Ez arra utal, hogy valószínűleg több helyen indokolatlanul használunk széles spektrumú antibiotikumot, ami egyértelműen nem használ sem az adott betegnek, sem a rezisztencia viszonyoknak."

Ezen arány csökkentése a következő időszak jelentős előrelépési lehetősége, tette hozzá az országos tisztifőorvos-helyettes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Európában minden harmadik beteg kap széles spektrumú antibiotikumot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást