Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Veszélyben a Balaton? Elszabadultak az indulatok

Infostart
2019. május 25. 09:17
Elszabadultak az indulatok a Balatonra tervezett elektromos jet-ski miatt. Vannak, akik teljesen elutasítják, vannak, akik szigorú szabályok mellett ráengednék a tóra ezeket a járműveket.

Összegyűjtött néhány érvet és ellenérvet összeállításában a HelloVidek portál, hogy bemutassa az elektromos jet-ski balatoni lehetséges megjelenése körül dúló viharokat.

A jármű gyártója természetesen az engedélyezés mellett érvel, mondván, hogy

ez a Balaton turisztikai fejlődését tudja pozitívan befolyásolni, növelheti a minőségi turizmus sokszínűséget és növekedését.

Külföldi önkormányzatok, tóparti városok is nagyszerű lehetőséget látnak benne, amelyet a Balatonon is alkalmazni lehet.

Hajósy Adrienne, az ügyben petíciót is megfogalmazó Nők a Balatonért Egyesültet nevében hallani sem akar az ötletről. Mint mondja, a Balaton éppen azért válhatott a szezonban a strandolóké és a vitorlázóké, egész évben pedig a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké, mert

évek óta tilos a tavon a sport- és szórakozás célú motoros eszközök használata. Az egyesület szerint, ha megjelennének a száguldozó "sportolók", mindez szertefoszlana.

A szakértő arra a jogi kiskapura is felhívja a figyelmet, hogy a gyártó cég a járművet a tilalom miatt nem motoros sport eszközként kezeli, hanem közlekedési célú "kisgéphajóként" akarja bejegyezni, a törvény pedig csak a belső égésű motorral felszerelt kisgéphajókat tiltja.

Egyelőre inkább az ellenzők táborát erősíti, és hatástanulmány kidolgozását sürgeti a Bakony-Balaton Horgász Szövetség (BBHSz) is. A szervezet elnöke, dr. Táncsics Aladár magánemberként a portálnak úgy fogalmaz, a horgászoknak nem az a fő kérdés, mennyire zavarná őket a jet megjelenése, mert mint mondja, zavaró tényező akad jelenleg is, zenés koktélhajók, a csendes vízen zöld viharjelzésnél száguldozó benzinmotoros “mentőhajók” növekvő száma, az egész szezonban az eget pásztázó diszkó fényszórók fényszennyezése, stb., hanem az, hogy

a háttérben lévő nagy haszon erősebb lesz-e, mint a természetet szerető, kedvelő, a vizet járó emberek akarata.

A Balatoni Turizmus Szövetség ezzel szemben teljes mértékben a szabályozás mellett áll. Hoffmann Henrik elnök a portálnak azt mondta, a szabályozásnak számtalan formája létezhet, például a kijelölt területeken való használat, amely megtiltaná, hogy megzavarja a jet használója a strandolókat. Szerinte GPS követők beépítésével könnyedén kiszűrhetők lennének a tilosban járók. Hozzátette, 13 millió forintért vélhetően nem fognak száz számra vásárolni ilyen járművet az emberek, így nem gondolja, hogy azok nagyon elterjednének.