Nyitókép: Pixabay.com

Az áramszolgáltatók fogadkoznak: kevesebb madarat öl meg a villany

Infostart / InfoRádió - Dzsubák Tamás
2019. május 4. 19:30
Mintegy 800 madár pusztult el tavaly áramütés miatt - mondta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak. Halmos Gergő szerint az áramszolgáltatók hajlandóak madárbarátabbá alakítani az érintett területeket.

A lakosság bevonásával gyűjtött adatokat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az áram által elpusztított madarakról - számolt be róla az InfoRádióban Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója.

"Összegeztük az információkat, és megküldtük az összes áramszolgáltatónak, bemutatva, hogy hol vannak a problematikus helyszínek. A nemzeti parkok igazgatóságának és a természetvédelmi hatóságnak is jelentést tettünk" - tette hozzá.

Az áramszolgáltatókkal egyébként már évtizedek óta együttműködnek, 2008 óta pedig keretei is vannak ennek "Akadálymentes égbolt" néven.

"Nyilván a hálózat üzemeltetőin van a felelősség, át kell alakítaniuk a hálózatukat, esetleg földkábellel kiváltani a vezetékeket. Az ütközés kiemelt probléma a túzokos helyeken,

különféle burkolati megoldásokkal is lehet élni" - sorolta Halmos Gergő.

A madártaniak által javasolt legjobb megoldás tehát a földkábel, de vannak még javaslatok: olyan tartószerkezeteket kell építeni, amelyeken nem tud megtelepedni a madár, így áramütés sem éri.

Mint Halmos Gergő mondta, az áramszolgáltatók a mostani adattömeget már át is tekintették, és ígéretet tettek arra, hogy a hálózatfejlesztések következő lépéseinél odafigyelnek a természetvédők jelzéseire.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Áramütött madarak - Halmos Gergő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást