Az étteremlánc ikonikus szendvicsének génszerkesztett műhúsos verzióját április elejétől lehetett a Burger King pultjainál rendelni, de mindeddig kizárólag St. Louis alig öt tucatnyi burgerezőjében. Az Impossible, vagyis lehetetlen Whopper lényege, hogy nemcsak marhát, de húst sem látott, mégis úgy néz ki, olyan az illata, a textúrája, de még az íze is, mint egy hamisítatlan marhahúspogácsával és néhány szelet zöldséggel töltött bucinak - írta a qubit.hu.
A génszerkesztett hamishúspogácsát az Impossible Foods nevű startuptól rendelik - a 21. századi gasztrocéget a Stanford Egyetem neves biokémiaprofesszora, Pat Brown hívta életre.
A húsízű zöldségpogácsában szójából és búzából kivont fehérjékhez adagoltak speciális, húsízt adó, mesterségesen fabrikált proteint.
Utóbbit a szója és egy Pichia pastoris nevű élesztőgomba házasításából állították elő. Az így tervezett, húsízt adó fehérje a megtévesztésig hasonlít a húsban található myoglobinra, ráadásul nemcsak ízében, hanem a húsnak színt kölcsönző tulajdonságaiban is.
A vöröshús mindennapi fogyasztásától ódzkodókra tervezték
Az étteremlánc agytrösztjei a műhúsburger felfuttatását azoktól várják, akik legszívesebben minden nap áldoznának az eredeti hamburgerhús iránti rajongásuknak. Az új termék lehetőséget adna ugyanis a vöröshúsimádóknak, hogy bűntudat nélkül fogyaszthassanak "kedvencükből" akár naponta.
A vörös húsok fogyasztásáról mára kiderült, hogy nagyobb mennyisében nemcsak egészségtelen, hanem jócskán hozzájárul a globális felmelegedéshez is.