Nyitókép: MTI/Komka Péter

Videóra vették a világ egyik legzseniálisabb építőmesterét

Infostart
2019. április 29. 21:04
Épül a fecskefészek, a videó készítőjének egészen közelről sikerült megörökíteni ezt a csodás, mérnöki teljesítmény.

Vigyázni kell rájuk nagyon, mert mint az a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvasható, a hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50%-ot, és a tendencia nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

A 2010-es évek végére jelentősen felerősödött a klímaváltozás, amelynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra.

Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajtott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító.

Ezért érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is segítsük a fecskék számának gyarapodását.