Életveszélyes darázsinvázió: egyre nagyobbak, egyre agresszívabbak

Infostart
2019. április 3. 05:42
Baj lesz a darazsakkal, mert egyre inkább életveszélyt jelentenek, hívta fel a figyelmet egy méhész-rovarirtó szakember.

Az elmúlt 4-5 esztendőben a darazsak állománya megtöbbszöröződött, ráadásul egyre nagyobb egyedek bukkannak fel, miközben mindez még csak a kezdet - mondta egy méhész a HAON kérdésére.

A szakember méhészként figyelt fel arra, hogy a darazsak előszeretettel látogatják a kaptárakat – különösen napraforgóvirágzásnál –, s a nagy méhpusztulásokért is szerinte leginkább ezek okolhatók, és csak utána az egyéb tényezők: a klímaváltozás, a föld ökostruktúrájának és mágneses tulajdonságainak megváltozása, a megfelelő minőségű virágpor fogyatkozása.

A darazsak többnyire télen se pusztulnak el, hiszen ügyesen áttelelnek, és tavasszal megkezdődik a nem kívánt darázsinvázió. Ötször jobb a szaglásuk a kutyáénál, és akármilyen mérgeket vetünk be ellenük, előbb-utóbb kialakul náluk a rezisztencia.

Egyre intenzívebben támadják a méhcsaládokat, és mivel dögevők, a lábukon viszik be a fertőzéseket a patikatisztaságú kaptárba. Az emberre is mindinkább veszélyesek.