Nyitókép: Bruzák Noémi

Zacher Gábor: évi 40 millió kábítószerhasználat történik itthon

Infostart
2019. március 7. 12:49
A toxikológus szerint mintegy húszezer drogfüggő van Magyarországon, és az ellátórendszer felkészült a kezelésükre.

Magyarországon mintegy 20 ezer drogfüggő él, az ellátórendszer viszont az alkoholistákra koncentrál - mondta a vg.hu-nak Zacher Gábor. A toxikológus szerint alkalmi használó, rendszeres fogyasztó és függő között óriási különbség van, utóbbi csoportot nagyjából 20 ezer ember alkotja. Ennek fele, mintegy 10 ezer ember marihuánafüggő, 5 ezren intravénás szerhasználók, a maradék 5 ezer ember pedig egyéb szerekkel él.

Ma hazánkban mintegy 40 millió kábítószerhasználat történik évente

– mondta a szakember.

Az abszolút listavezető a marihuána Magyarországon, itthon azt használják a legtöbbször. Az ópiát típusú szerek elkerülik a térségünket. A szerek közül a biofű nagyon széles körben elterjedt Magyarországon, főként a szegényebb településeken élők használják. Vannak olyan jelentősen elmaradott helyek, szegregátumok, ahol akár 70-75 százalékos jelenléte is van.

A szakember szerint klasszikus kábítószer-előállítás Európában nem történik, igaz, a csehek „hihetetlenül jól állnak” extasy-gyártásban.

A droggyártás ma már Kínába tolódott.

"Orvosok, vegyészek, gyógyszerészek, pszichológusok állítják elő, amit aztán azon a selyemúton szállítanak Európába, amin annak idején Marco Polo fél évig ment kifelé. Most ugyanazon az úton három hét alatt érkezik meg ide a drog" – szemléltette Zacher Gábor.

Az ellátórendszer a toxikológus szerint működik, ugyanakkor limitált az addiktológiai osztályoknak a száma, ahol a kábítószerfüggő betegeket a megvonás utáni első 12 napon kellő hozzáértéssel kezelik. Az ilyen osztályok nagy része inkább az alkoholfüggőkre koncentrál, miután Magyarországon mintegy 800 ezer alkoholista él, amihez képest a 20 ezer kábítószerfüggő szinte elenyésző.