Nyitókép: Pixabay.com

Hány egészséges évre számíthatunk?

Infostart
2018. július 18. 13:27
A magyarok átlagosan mindössze 66,8 egészségügyi szempontból többé-kevésbé zavartalan évre számíthatnak.

A szomszédos országok közül csak Romániában és Ukrajnában rosszabb a helyzet, ahol csupán 66,6, illetve 64 a születéskor várható egészséges évek száma – írja a Qubit. Komoly eltérés van a nemek között: Magyarországon a férfiak mindössze 64,1, a nők 69,5 egészségben eltöltött évre számíthatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO most közzétett számításai szerint az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. Ugyanakkor

még mindig nagyon messze járunk nyugati szomszédunktól, Ausztriától, ahol a lakosság átlagosan 72,4 éves korukig jól tartja magát.

Világszinten a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 44,9 többé-kevésbé zavartalan évet jósolnak az embereknek, a nemek közötti eltérés sem jelentős, a férfiak 43,9, a nők 45,9 egészséges évre számíthatnak. Nem sokkal jobb a helyzet Zimbabwéban vagy Zambiában sem: az előbbiben átlagosan 54,4, az utóbbian pedig 54,3 fizikailag fitt évet jósol a felmérés.

A listát Japán vezeti, ott 74,8 egészségben eltöltött évre számíthatnak az emberek. A második helyezett Svájc, ahol 73,5, illetve Franciaország, ahol 73,4 évet prognosztizál a WHO felmérése. Az USA lakói némi meglepetésre csak 68,5 egészséges évre számíthatnak.