Rémisztő újdonság az influenzáról

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. február 9. 14:35
A kevés vagy rossz minőségű alvás, vagy a nem kiegyensúlyozott táplálkozás fogékonyabbá tesz a fertőző betegségekre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Szent Imre egyetemi oktatókórház fül-orr-gégészeti profilvezető főorvosa, Noszek László. Arról is beszélt, milyen kevés elég ahhoz, hogy egy influenzás fertőzzön.

A fertőzőforrás mellett fogékony szervezet is kell ahhoz, hogy a fertőző betegségek, például az influenza kialakuljanak – mondta a főorvos. „A különböző kórságok – baktériumok, vírusok, gombák – különböző szervezeteket kedvelnek” – tette hozzá. Az influenza B vírus madarakat nem fertőz, fókaféléket és emberféléket igen, így világjárványt nem okoz. Az A vírus azonban a madarak hordozásával azonban elképesztő sebességgel és módon tud terjedni, így okozhat világjárványt.

Akár egy teljesen egészséges ember is meghalhat influenza fertőzéstől

– hangsúlyozta Noszek László. Bár a megbetegedések arányában vizsgálva a makkegészséges emberek nem szoktak nagy százalékban meghalni, de előfordulhat ez az eset is. A gyermekek, idősebb emberek és betegségben szenvedők fokozottan fogékonyak.

Noszek László hozzátette:

az, hogy kialakulnak-e szövődmények az influenzás betegnél, nagyban függ az illető anatómiai és élettani adottságaitól.

Jó edzettségű, kiegyensúlyozottan étkező és alvó emberek sokkal kevésbé betegednek meg. Az emberi szervezet ellenállóbb, ha nincs lemerítve – összegezte a főorvos.

Terjedés

Még csak tüsszenteni sem kell ahhoz, hogy az influenzás beteg megfertőzze a környezetében lévőket – hangsúlyozta Noszek László. Egy új amerikai tanulmány szerint az alap légzés is juttat annyi vírust a környezetbe, amennyi képes fertőzést okozni.

A kérdés csak az, hogy van-e beteg közelében a terjedést elősegítő időjárási körülmény, illetve olyan fogékony szervezet, amely megfertőződhet – tette hozzá a főorvos.

„Sima légzéssel mondjuk néhány tíz- vagy százmillió vírus jön ki, egy tüsszentéssel milliárd”

– tájékoztatott. Ez ötszörözi vagy tízszerezi a fertőzés esélyét.

A szájmaszk használata a legújabb vizsgálatok szerint jelentősen csökkenti a megfertőződés lehetőségét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Noszek László: akár egy teljesen egészséges ember is meghalhat influenza fertőzéstől
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Noszek László az influenza természetéről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Noszek László: tüsszenteni sem kell ahhoz, hogy az influenzás beteg fertőzzön
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Noszek László az influenza terjedéséről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást