A világ második legdrágább válása

InfoRádió / MTI
2017. május 11. 20:16
Válásuk után vagyonának 41,5 százalékát, 453 millió fontot kell kifizetnie feleségének egy orosz milliomosnak egy londoni bíróság csütörtöki ítélete szerint az angol jogtörténet egyik legnagyobb összegű válóperes kényszeregyezségében.

A 61 éves férfi, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, 1989-ben Moszkvában találkozott ma 44 éves feleségével és négy évvel később kötöttek házasságot. A férj vagyonát az orosz energiaszektorban szerezte, egyebek között Londonban kőolaj-és gázkereskedőként is dolgozott. 2012-ben létrehozta saját 1,37 milliárd dollár értékű cégét.

Kelet-európai felesége ezen idő alatt háziasszony volt, 2000-ben brit állampolgár lett és Angliában nevelte két gyermeküket, akik magániskolába jártak, mielőtt angol egyetemen folytatták tanulmányaikat.

A volt feleség keresetében azzal érvelt, hogy férje vagyona több mint egymilliárd fontot (335 milliárd forint) tesz ki, amelyet "házasságuk idején szerzett és gyarapított, és ezen idő alatt a felek egyenlő arányban járultak hozzá a család jólétéhez".

A bíróság helyt adott a nő érvelésének. A férj nem vonta kétségbe felesége keresetét, de azzal érvelt, hogy ő "különleges mértékben járult hozzá a családi vagyonhoz".

A nő érvei között szerepelt továbbá, hogy szüksége van egy londoni házra, hogy gyermekei közelében maradhasson, és egy dél-franciaországi villára, hogy a szünetekben láthassa őket, valamint 224 millió font tartásdíjra.

A bíró igazoltnak találta a keresetet azon életmód fényében, amelyhez házassága idején a nő hozzászokott.

Az egyezség értelmében a volt feleség kapja meg a 350 ezer font értékű Aston Martin gépkocsit és egy 90 millió font értékű műgyűjteményt.

Az eddigi legnagyobb összegű válóperes egyezség Nagy-Britanniában 530 millió fontra rúgott, 2014-ben Christopher Hohn alapkezelőnek kellett ennyit fizetnie elvált feleségének.