Nincs idő egy jót reggelizni

InfoRádió
2016. december 11. 12:37
Hiába tartjuk fontosnak a reggelizést, sok esetben alig szánunk rá pár percet vagy teljesen elmarad – állapította meg egy kutatás.

Sokunk számára indul nehezen a nap: rohanunk, nincs elég energiánk, esetleg még a hangulatunk is ingadozó egészen ebédidőig. Jól tudjuk, hogy a reggelizéssel mindez elkerülhető, sok esetben mégsem szánunk rá időt – derült ki az Ipsos kutatásból.

A reggeli fogyasztása lényeges.

Ilyenkor töltjük fel szervezetünk energiatárát

– ez segít a vércukor szinten tartásában –, serkenti az agyműködést, alapvető tápanyagokat juttatunk szervezetünkbe, és nem utolsó sorban segít vonalaink megőrzésében, hiszen az elhízás egyik fő oka a rendszertelen táplálkozás.

A 600 fős mintavétellel készült felmérésből kiderült, hogy lényeges számunkra a reggeli, a megkérdezettek egyhetede tulajdonít szerepet neki rendszeresen. A válaszadók 58%-a minden nap, 12%-a többször egy héten, 23%-a ritkán, míg 7%-a szinte soha nem fogyaszt reggelit.

„Örülök, hogy a magyarok többségének fontos a reggelizés, de ez az arány lehetne magasabb is, mert, nem csak a napunk indul több energiával, hanem egészségünket és ideális testsúlyunkat is könnyebb megőrizni, ha nem marad ki a nap egyik legfontosabb étkezése” - mondta Dusa Fanny dietetikus szakértő.

A Philadelphia megbízásából végzett kutatásból az is kiderült, hogy az emberek felénél különbözik a hétköznapi reggelizés a hétvégitől. A válaszadók élethelyzetétől, ennek következtében a szabadidejétől is függ, mennyi idő jut elkészíteni és elfogyasztani a reggelit. Hétköznap a megkérdezettek 28%-a kevesebb mint 10 perc, 61%-a 10-20 perc alatt készíti el és eszi meg az ételt, ezzel szemben sokan (43%) hétvégén fél órát is rászánnak a közös családi reggelizésre.

A soha nem reggelizők csoportjának 68%-a az időhiányra hivatkozik, és szerintük a rohanás miatt nem marad elég idő a reggelire, 43%-a pedig egyszerűen nem érez éhséget ébredés után.

A felmérés érintette a reggeli kiválasztásának főbb szempontjait is. Elsődleges feltétel, hogy az étel egészséges legyen, de mérvadó az is, hogy finom, gyorsan és könnyen elkészíthető, valamint laktató legyen az ennivaló. A válaszadók a csökkentett kalóriatartalmú vagy laktózmentes ételek iránt kevésbé érdeklődnek.

„Érdekes eredmény, hogy az egészséges reggeli fontosabb a városokban élőknek, mint a fővárosi lakosoknak” - emelte ki Závecz Tibor, a kutatás vezetője. „Az, hogy a reggeli jóízű és finom legyen, a férfiaknak fontosabb, mint a hölgyeknek. Lehet, hogy valóban van alapja a mondásnak, miszerint a férfiakhoz a hasukon át vezet az út.”