Jön az év utolsó kánikulai napja!

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 30. 15:45
A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában:

Dél- és Közép-Európa nagy részének időjárását még döntően anticiklonális hatások alakítják. Napos az idő, és a hőmérséklet csúcsértéke sokfelé a nyarat idézi. Franciaország déli felén, a Kárpát-medencében, a Balkán-félszigeten, a Földközi- és az Égei-tenger menti országokban a legtöbb helyen 25 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget délnyugati harmadán 30-32 fokot is mérnek. A kontinens északi felén továbbra is jóval változékonyabb, hűvösebb az idő. Észak-Skandináviában, az Ural előterében nagy területen 10 fok alatt marad a maximum. Ebben az időjárási helyzetben változás várható, az észak-, északnyugat-európai ciklon fokozatosan dél felé mélyül, a hűvösebb levegő dél felé mozdul el. Szombat estig ez azonban még a Kárpát-medence időjárásában nem lesz érezhető; száraz, napos, nyáriasan meleg időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

Éjszaka a magasban nedvesebb levegő érkezik fölénk, emiatt átmenetileg már lesznek felhősebb időszakok is, csapadékra azonban továbbra sem kell számítani. Hajnalra főként az ország északnyugati harmadán és az Északi-középhegység völgyeiben foltokban köd képződik. Szombaton - a gomolyfelhők mellett - sok lesz a napsütés, és száraz marad az idő. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, szombaton a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben 5 fok közelében marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 27 fok között valószínű.