Így használja a klímát, hogy ne legyen beteg!

InfoRádió
2016. június 20. 07:58
Az elhanyagolt klímaberendezés fertőzések, megbetegedések forrása lehet - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés és Aerobiológiai osztály vezetője

A nem megfelelően karbantartott klímaberendezésekben megtelepedhetnek a különböző kórokozó baktériumok, illetve gombák és ezek az ott található szennyező anyagokon, valamint a pangó vízben és a kiporlasztott vízcseppeken szaporodhatnak el és juthatnak a levegőbe”- mondta Magyar Donát.

Az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés és Aerobiológiai osztályának vezetője kiemelte, a leginkább veszélyeztetettek a kisgyermekek, kismamák, idősek, illetve azok, akik valamilyen légzőszervi megbetegedésben már szenvednek.

A megfelelően tisztán tartott berendezés által fújt levegő beállításához Magyar Donát azt tanácsolta, ne legyen sokkal alacsonyabb, mint a kinti hőmérséklet, mert az kellemetlen komfortérzetet teremt és könnyen megfázhatunk.

Arra is figyelnünk kell, hogy ne legyen túl száraz, mert légzőszervi panaszokat okozhat, kiszáradhat a nyálkahártya, a bőr. A relatív páratartalom értékét 50 százalék körül érdemes tartani” - ajánlotta a szakember.

Figyeljünk arra is, hogy ne érje egy irányból hideg áramlat a testünk egy-egy részét, erre már a klímaberendezés elhelyezésénél, beállításánál érdemes odafigyelni – hívta fel a figyelmet Magyar Donát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Így használja a klímát, hogy ne legyen beteg!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást