Nem figyelünk a kamaszok egészségére

InfoRádió / MTI
2016. május 10. 22:41
Kevés figyelmet kap a serdülők egészsége az egész világon - derült ki egy mérföldkőnek számító, évtizedeket felölelő vizsgálatból, mely a 10-24 évesek testi-lelki egészségét kutatta.

Noha az öt év alatti gyerekek egészsége az egész világon jelentősen javult, a 10-24 évesek - akiknek számát nagyjából 1,8 milliárdra becsülik - egészségi állapotát a megfelelő figyelem és a források hiánya évtizedek óta veszélyezteti - állapította meg a Lancet brit orvosi hetilapban közzétett kutatás két szerzője, George Patton és Susan Sawyer, a Melbourne-i Egyetem tudósai.

Az 1990 és 2013 között végzett vizsgálat megmutatta, hogy a tizenévesek és a fiatal felnőttek - a Föld lakosságának 27 százaléka - az egészségügyi ellátás szempontjából a legelhanyagoltabb korosztály, különösen a fejlődő országokban.

Megjegyezték, hogy ebben az életkorban találkozik az emberek többsége egy sor új veszéllyel, amelyet a nem biztonságos szex, a korai terhesség, a HIV-fertőzés, a depresszió, a munkanélküliség, az elhízás, az erőszak és az alkohol jelent.

"A pubertás az agyi fejlődés és az érzelmi változások egész sorát indítja el, amely a húszas életévek elején is folytatódik. Mivel azonban a serdülőkort tartják a legegészségesebb életkornak, kevés figyelmet és forrást fordítanak erre a korosztályra" - jelentette ki Patton.

Az átfogó tanulmány szerzői ajánlásokat is tettek, melyekkel a fiatalok egészségi állapota javítható lenne.

"A legjobb befektetés a mindenki számára elérhető, ingyenes, magas színvonalú középfokú oktatás lenne. Tizenkét éves kor fölött minden egyes iskolában töltött év kevesebb korai terhességet és fiatalkori halálozást jelent. Ezen kívül az egészséges, művelt munkaerőben ott a lehetőség, hogy egy ország gazdasági kilátásait javítsa" - hangsúlyozta Patton.