Nyitókép: Forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz

Szabadlábon a svájci farkast kilövő szabolcsi vadászok

Infostart
2024. szeptember 13. 18:14
Egyikük kilencéves kisfia lőtte ki a 250 ezer forint eszmei értékű állatot Hidasnémeti külterületén.

Kiengedték a letartóztatásból azt a két szabolcsi vadászt, akik felelősek a jeladós svájci farkas tavaly áprilisi kilövésért – tudta meg a 24.hu. Egyikük kilencéves kisfia lőtte ki a 250 ezer forint eszmei értékű állatot Hidasnémeti külterületén. Ezt követően levágták a négyezer eurót érő jeladót a farkasról, majd a tetemét bedobták a Hernád folyóba.

Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség szóvivője közölte: a nyomozás továbbra is folyamatban van. "A gyanúsítottakat érintő személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések tekintetében annyi változás történt, hogy már nem letartóztatás, hanem bűnügyi felügyelet hatálya alatt állnak. Az üggyel kapcsolatban jelenleg további információ a nyomozás érdekeire tekintettel nem adható" – mondta a lapnak a járási vezető ügyész.

Tavaly hatalmas felháborodást okozott a hazánkban elpusztult svájci farkas esete. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását ugyanis sokan követték a neten, mivel a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, merre jár éppen az állat, és vajon hol talál új családra. Április elején azonban a nyomkövető elhallgatott, és rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott. Mivel feltehető volt, hogy emberi beavatkozás okozta a pusztulását, ezért a rendőrség nyomozást rendelt el április nyolcadikán ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett miatt.

A nyomozók eljutottak ahhoz a két szabolcsi vadászhoz, akik felelősek lehetnek a svájci farkas kilövéséért. A két vadászra TEK-esek csaptak le még tavaly augusztus elején. A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók.