Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Az óbudai polgármester mellett még ketten kerültek őrizetbe a korrupciós ügyben

Infostart / MTI
2024. augusztus 15. 10:58
Már 16 gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek. Az ügyészség kezdeményezte a polgármester előzetes letartóztatását, aki panasszal élt a gyanúsítással szemben. A bíróság pénteken dönt a kényszerintézkedésekről.

Az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben kihallgatták szerdán a gyanúsítottak között Kiss László III. kerületi polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját. Ők jelenleg őrizetben vannak, és a letartóztatásuk elrendelését indítványozza az ügyészség - közölte Központi Nyomozó Főügyészség.

"A most kihallgatott gyanúsítottak között van Dr. Kiss László III. kerületi polgármester, egy önkormányzati vezető, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottja, akik jelenleg őrizetben vannak, és a letartóztatásuk elrendelését az ügyészség indítványozza. A polgármesterrel közölt megalapozott gyanú lényege szerint Dr. Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további, az önkormányzatnál dolgozó hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni" - mondta Kovács Katalin az InfoRádiónak.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hozzátette: a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben, szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették. A szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért, esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

A polgármesterrel közölt megalapozott gyanú pontos minősítése vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, de a főügyészség ezen túlmenően más bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítja a kerületvezetőt.

Zamecsnik Péter az óbudai polgármester ügyvédje is nyilatkozott, ő azt mondta, hogy Kiss László abszurdnak tartja a történetet, amihez elmondása szerint nincs köze.

"Nyilvánvalóan a nyomozási bíró előtt majd kifejti az álláspontját, meg én is elmondom, hogy miért tartom szükségtelennek a kényszerintézkedést, arra is figyelemmel, hogy ez több éve folyik ez a per, és a gyanúsításban szereplő események 5-6 évesek. A polgármester úr panaszt tesz a gyanúsítással szemben, ezt elbírálja az ügyészség, ez egy eljárásjogi kérdés, valószínűleg el fogják utasítani. Részletes vallomást írásban fog tenni a polgármester, amiről tud, hát amiről nem tud, arról nehéz lesz vallomást tenni - fejtette ki Zamecsnik Péter.

Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. Az ügynek összesen 16 gyanúsítottja van. A büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság 2024. október 20-ig hosszabbította meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Már 16 gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást