Nyitókép: Unsplash.com

Vallási indíttatásból hajtott templomba a teherautós

Infostart / MTI
2024. július 9. 09:17
A tájékoztatás szerint a 32 éves romániai állampolgársággal rendelkező férfi szándékosan cselekedett, ezért a vallási indíték nem zárható ki.

Teherautóval nekihajtott egy férfi hétfőn az Alsó-Ausztria mödlingi járásában található Brunn am Gebirge osztrák mezőváros egyik templomának - közölte Johann Baumschlager osztrák rendőrségi szóvivő.

A tájékoztatás szerint a 32 éves romániai állampolgársággal rendelkező férfi szándékosan cselekedett, ezért a vallási indíték nem zárható ki.

Baumschlager szerint a férfi nem tanúsított ellenállást elfogásakor, és azt hangoztatta, hogy az egyház tönkre tette az életét.

Az imaházban komoly károk keletkeztek, omlásveszély áll fenn. A rendőrségi szóvivő szerint az elkövető többször is nekihajtott hátramenetben az épületnek.

A történtek idején hárman - egy lelkész és két másik személy - tartózkodott az imaházban, ők nem sérültek meg. A rendőrség szerint egy járókelő viszont könnyebb sérülést szenvedett.

A Kronen Zeitung osztrák lap hírportálja szerint az elkövető egy 12 tonnás teherautóval hajtott neki az Elim nevet viselő pünkösdista templomnak.

A 2020 óta Ausztriában élő román férfi Bécsből menetközben több járművet is súrolt teherautójával. A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, és kihallgatja. Nem zárható ki, hogy kábítószer, illetve alkohol behatása alatt állhatott.

A nyomozást kezdetben ugyan a tartományi nyomozóhivatal indította az ügyben, időközben azonban azt átvette az állambiztonsági és szélsőségek elleni küzdelemmel foglalkozó tartományi hivatal (LSE). Az érintett férfi már néhány hete is feltűnően viselkedett a pünkösdista templomban, ahol széttépett egy Bibliát.

Az Elim pünkösdista közösség honlapján található információk szerint a közösséget Romániából származó egykori politikai menekültek alapították az 1980-as években.