Nyitókép: Máthé Zoltán

Mérsékelték Budaházy György fegyházbüntetését

Infostart
2023. március 9. 11:25
Másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben. Ebbe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. Ezenkívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését.

Március 9-re, csütörtökre hirdették meg a Hunnia-per ítélethirdetését. A bíróságon megjelentek Budaházy György támogatói, tisztelői és a „nemzeti radikális szubkultúra” számos tagja. Így ott volt Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Zagyva György Gyula, Toroczkai László, Kisberk Szabolcs – számolt be a Telex.

A híroldal tudósítása alapján nemcsak Budaházy György, hanem több vádlott büntetését is csökkentette a bíróság. A mostani ítéletben a másodrendű és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélték, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott.

A perben kezdetekkor összesen 17 vádlott volt, Budaházy György és még 16 fő. A Fővárosi Törvényszék első alkalommal, 2016. augusztus 30-án Budaházy Györgyöt és a 16-ból 14 vádlott társát bűnösnek találta – egyéb, kisebb súlyú, járulékos bűncselekmények elbírálása mellett – a legsúlyosabb vádpontban, terrorcselekmény bűntettében. A 2016-os ítélet szerint Budaházy és egy társa indították a Hunnia Mozgalmat azért, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni feszültséget tovább szítsák. A mozgalom tagjai nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő háza, lakása ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek – emlékeztet a 444.hu

A Telex hozzáteszi, hogy Novák Katalin tavaly decemberben adott elnöki kegyelmet a Budaházy-ügy hét vádlottjának. Indokolásában azt írta, különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. Ennek értelmében döntött a hét személy esetében eljárási kegyelemről. A többi vádlottról azt írta a köztársasági elnök, hogy közülük többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött.