Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Meghallgattatná Varga Juditot Völner Pál ügyvédje a korrupciós ügyben

Infostart
2022. június 23. 17:13
Másfél hete erre indítványt is tett.

Varga Judit igazságügyi miniszter tanúkénti kihallgatását kezdeményezte Völner Pál volt államtitkár ügyvédje – értesült a 24.hu. Papp Gábor a lapnak megerősítette, hogy másfél hete indítványozta a miniszter kihallgatását, amire azért van szükség, mert a korrupcióval meggyanúsított védence olyan kérdéseket kapott az ügyészségtől, amikre szerinte kizárólag Varga tudna válaszolni. Egyben – tette hozzá – igazolni tudná Völner Pál írásban tett vallomásának állításait.

Az ügyvéd elmondása szerint például az Igazságügyi Minisztériumban, illetve a tárca alá tartozó intézményekben történt kinevezésekről és leváltásokról van szó. Papp Gábor megkerülhetetlennek tartja az újabb Orbán-kormányban is posztján maradó miniszter meghallgatását, amelyen a büntetőeljárásról szóló törvény szerint ő is jelen lehet mint Völner ügyvédje.

Választ még nem kapott az indítványra az ügyészségtől.

A lap emlékeztet, hogy a kormány és a miniszter eddig mindig azt mondta, hogy a 83 milliós kenőpénz átvételével gyanúsított egykori miniszterhelyettesre és a nyomozóhatóságokra tartozik az ügy. Varga Judit a felelősségével kapcsolatban annyit mondott, hogy a büntetőeljárással kapcsolatban az ügyészség az illetékes.

A vád szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt adott az államtitkárnak azért, hogy Völner a végrehajtásról szóló törvényben meghatározott törvényes jogait a kar elnöke érdekeinek megfelelően gyakorolja úgy, hogy államtitkárként és miniszterhelyettesként pozícióját és tekintélyét az minisztériumban dolgozó hivatalos személyeknél felhasználja.

Schadl György az ősz óta letartóztatásban van, Völner Pál szabadlábon védekezhet.