Nyitókép: Pixabay

Milliárdokat csalt el egy őrzésvédelemmel foglalkozó házaspár

Infostart
2021. június 30. 21:45
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség indítványozta annak a házaspárnak a letartóztatása meghosszabbítását, akik egy 2017. évtől Bonyhádon működtetett bűnszervezetben munkavállalók után fizetendő járulékokra és általános forgalmi adóra folytattak adóelkerülő tevékenységet és ezzel összesen több, mint 4,5 milliárd forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a magyar állam költségvetésének.

A Komárom-Esztergom Megyi Főügyészség tájékoztatása szerint a bűnszervezetet egy házaspár vezette és működtette, nekik adószakmai tanácsokat a feleség sógora nyújtott. A bűnszervezetben lévő gazdasági társaságok jellemzően őrzésvédelemmel foglalkoztak.

Az elkövetők abból a célból, hogy kevesebb összegű áfát fizessenek, valamint a munkavállalók után ne kelljen járulékokat fizetni, egy háromszintű céghálózatot hoztak létre. A felsőszinten lévő gazdasági társaságok szerződtek különböző őrzésvédelmi szolgáltatások nyújtására, ehhez a középső szinten lévő alvállalkozókat vették igénybe. Ezek a gazdasági társaságok úgynevezett bukócégeket vettek igénybe további alvállalkozóként, a munkavállalók színleg hol az egyik, hol a másik ilyen cégbe voltak bejelentve, azonban ténylegesen a középső szinten lévő gazdasági társaságok foglalkoztatták őket, a munkabérüket is innen kapták. Az egymást váltó alsó szinten lévő bukócégek a foglalkoztatás után

a járulékokat nem fizették meg, ezen felül fiktív számlákat állítottak ki

a középső szinten lévő „megrendelő” gazdasági társaságoknak.

A NAV Közép-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Komárom-Esztergom Megyei Vizsgálati Osztálya

különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette

miatt hallgatta ki gyanúsítottként a bűnszervezetet vezető házaspárt és a feleség sógorát.

A főügyészség indítványával egyezően a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája az elkövetők letartóztatását 2021. június 3-án egy hónap időtartamra elrendelte.

A főügyészség indítványt tett a házaspár letartóztatásának további három hónappal történő meghosszabbítására tekintettel arra, hogy velük szemben továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy szabadlábra kerülésük esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, továbbá újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

Az ügyészi indítványról a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája az ügyiratok alapján fog dönteni.