Nyitókép: Unsplash.com

Hamis euróval csalt ki forintmilliókat hitelezőitől

Infostart
2021. május 21. 10:42
A kecskeméti vádlott két kölcsönügylet kapcsán 2 millió forint értékű hamis valutát adott át biztosítékként hitelezőinek.

A vádirat szerint a vádlott 2018 augusztusában felkereste ismerősét, hogy adjon neki kölcsön egymillió forintot. Kérésével egyidejűleg a sértettnek felajánlotta, hogy 4 ezer eurót ad át neki, arra az esetre, ha két héten belül a kapott összeget nem térítené vissza. A sértett elfogadta az ajánlatot, és a férfinak Hódmezővásárhelyen odaadta a kért összeget, s cserébe tőle elfogadta a biztosítékként felajánlott valutát.

Egy hét elteltével a vádlott ismét kölcsönért fordult a sértetthez, aki ekkor egy barátjához irányította tovább a férfit. A vádlott tőle ugyanilyen feltételek mellett 500 000 forintot kért és kapott kölcsön, és részére 2 ezer euró biztosítékot adott át.

A valóságban a sértetteknek 50 eurós címletekben átadott, így a vádlott által forgalomba hozott bankjegyek mindegyike hamis volt. A 120 darab bankjegy több mint fele azonos sorszámú volt, a hamisítás minősége folytán azonban azok a sértettek megtévesztésére alkalmasak voltak.

A vádlottat a járási ügyészség folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás bűntettével vádolja. Bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.