Nyitókép: Pixabay

Koronavírus - Megszólalt a rendőrség is a rémhírterjesztő ügyében

Infostart
2021. május 13. 15:04
Egy férfi gyorsan terjedni kezdő posztjában azt írta, hogy egy falu teljes lakossága meghalt a védőoltások beadása után. A polgármester a Facebookon üzent.

Ahogyan azt az Infostart is megírta, az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: egy férfi - az elmondása szerint - kattintásvadász célból terjesztette a hamis hírt. Többen az érintett önkormányzatnál is érdeklődtek, amely emiatt tisztázó közleményt adott ki az ügyben.

Rozsály község polgármestere közölte: "Természetesen nem igaz, élünk. Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk." - írta a Facebookon Sztolyka Zoltán.

Időközben a rendőrség a közösségi oldalán is beszámolt az esetről, felhívva a figyelmet: az ilyen jellegű hamis információk terjesztése alkalmas arra, hogy az emberekben bizalmatlanságot vagy félelmet keltsen a koronavírussal szembeni vakcinák iránt, és ezek a rémhírek akadályozhatják a járvány elleni védekezést. A férfi rémhírterjesztés miatt felelhet.

Mint írták,

a kibernyomozók továbbra is napi szinten monitorozzák az internetet,

hogy a minden alapot nélkülöző és a köznyugalmat sértő álhíreket feltérképezzék, az elkövetőket felelősségre vonják.

‼Igen gyorsan elterjedt az a hír, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt miután beoltatta magát. A...

Közzétette: Magyar Rendőrség2021. május 13., csütörtök

A Facebook maga is igyekszik fellépni az álhírek ellen, és legújabb döntésével megnehezíti az egyes posztok kattintás nélküli továbbküldését. Egyelőre androidos készülékeken tesztelik a módszert: ha valaki egy adott tartalmat annak megnyitása nélkül oszt meg, egy kis felugró ablakot kap, amely röviden figyelmezteti, hogy ha nem olvassa el a cikket, nem jut hozzá az abban szereplő kulcsinformációhoz.