Nyitókép: MTI/Igazságügyi Minisztérium/Véssey Endre

Fellebbezett Kaleta Gábor védője az ítélet ellen, folytatódik az ügy

Infostart
2020. július 8. 10:39
A volt perui nagykövet ellen azért zajlik eljárás, mert a számítógépén több mint 19 ezer, gyerekkorúról készített pornográf képet foglaltak le.

Kaleta Gábor a Budai Központi Kerületi Bíróságon tartott tárgyalásról tudósító Blikk szerint elismerte a vádiratban foglaltakat. Egy évet kapott két és fél évre felfüggesztve és 540 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie – az ítéletet az ügyészség korábban elfogadta, a HVG pedig most a Fővárosi Törvényszéktől megtudta, az ítélet ellen Kaleta védője fellebbezett, ezért

az ügy másodfokon folytatódik.

A volt perui nagykövet időközben önkéntes orvosi kezelésre jár. Ügyvédje az eljárásban azzal védekezett, hogy a volt diplomata 30 kilót fogyott, mintaértékű jogász életet élt, melynek keretében diplomáciai karriert futott be és szolgálta hazáját.

A kormány időközben a Kaletára kiszabott büntetés fényében azt tervezi, szigorítana a vonatkozó törvényeken.

Kaleta Gábor volt perui nagykövet 2019 tavaszán bukott le, amikor egy nemzetközi pedofilhálózatot göngyölítettek fel az amerikai hatóságok. A diplomatát később titokban hozták haza, nagyköveti posztjától tavaly áprilisi hatállyal fosztották meg indoklás nélkül. Kaleta ellen már novemberben vádat emeltek, de ez csak az Index idén februári cikkéből derült ki a nyilvánosság számára.

Kaleta 2001 óta állt a Külügyminisztérium alkalmazásában, egyszer sem bukott le az átvilágítások során. Az Országgyűlés külügyi bizottsága februárban tartott ülést az ügyről, de az ott elhangzottakat 10 évre titkosították.