Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

A pofátlanságnak nincs határa - letartóztatásban egy újabb csaló

Infostart
2020. április 5. 16:47
A Budai Központi Kerületi Bíróság a vasárnap megtartott ülésén egy hónapra – 2020. május 5-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit többek között több rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétségével gyanúsítanak.

A Fővárosi Törvényszék közleményében az olvasható, hogy a megalapozott gyanú szerint a terhelt egy weboldalon hirdetéseket adott fel: koncertjegyeket, később szájmaszkokat és kézfertőtlenítőt árult, egy alkalommal pedig elvállalta egy gépjármű Magyarországra szállítását is. A hirdetések teljesítése nem állt szándékában, célja kizárólag a jelentkezők pénzének megszerzése volt. A részére vételárként, vagy előlegként átutalt – egyes esetekben több tíz- vagy százezer forintot kitevő – pénzösszegeket megtartotta, a hirdetett termékeket pedig nem biztosította a sértettek részére.

A gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, vagyon elleni bűncselekmények miatt több alkalommal állt bíróság előtt. A megalapozott gyanú szerinti bűncselekményeket

szintén vagyon elleni bűncselekmények miatt folyamatban lévő nagyszámú büntetőeljárás hatálya alatt követte el, rá sem ez a körülmény, sem pedig korábbi elítélései kellő visszatartó hatást nem gyakoroltak.

A cselekmények sorozatjellege miatt, bizonyítottságuk esetén a terhelt különös visszaesőnek minősül – a férfi egzisztenciális helyzete rendezetlen, alkalmi munkát végez, azonban jövedelméről konkrét adatokat nem tudott közölni.

A fentiek alapján megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított kényszerintézkedés hiányában szabadságvesztéssel büntetendő, újabb hasonló jellegű bűncselekményt követne el.

Az eljárás tárgyát képező cselekmények jellegére és a gyanúsított személyi körülményeire figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy esetében a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazása szükséges és indokolt. A bűnügyi felügyelet sem a gyanú szerinti bűncselekmények elkövetési módja, sem a bűnügyi felügyelet objektív feltételeinek hiánya miatt nem lenne alkalmas a bűnismétlés reális és közeli veszélyének kiküszöbölésére.

A végzés nem végleges - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!