Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megszólalt a főmuzeológus, aki a Nemzeti Múzeumból lopott

Infostart
2020. január 29. 14:14
Bosszúból vitt el csaknem 150 műtárgyat a 64 éves nő, akinek pokollá tette az életét a főnöke.

A bíróság – nem jogerősen – két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre és 250 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a nőt, aki a Nemzeti Múzeum raktárából 2016 őszétől egy év alatt 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el, majd mintegy hárommillió forintért eladta. A 30 millió forintos eszmei értékű tárgyak nagy részét azóta meglelték egy házkutatás során, azonban egy 600 ezer forint értékű Kádár-szobor továbbra is hiányzik.

A nyugdíjas főmuzeológus a bírósági tárgyaláson beismerte tettét, de a Borsnak azt mondta, vannak enyhítő körülmények. Az egyik szerinte a munkaadójával való viszont, mert korábban fel sem vetődött benne, hogy eltulajdonítana valami a műkincsek közül, sőt ő adományozott a gyűjteménynek, de aztán új főnököt kapott, aki pokollá tette az életét. Megvonta tőle az internetet, elvette az asztalát, sőt a saját kiállításából is kirekesztette.

"Pontosan tudtam, mit csinálok, de olyan állapotban voltam, hogy már nem érdekelt. Igen, enyhítő körülménynek tartom, hogy a múzeum vétett ellenem" – mondta az asszony, és hozzátette, hogy a tárgyak nagy részét ki sem tudta volna csempészni, ha az intézmény biztonsági szkennere működőképes lenne.