Perel a McDonald's, mert nem mehet Firenze főterére

InfoRádió / MTI
2016. november 8. 23:05
A McDonald's amerikai gyorsétterem lánc 16 millió euró kártérítést követel Firenze városától, mert nem kapott engedélyt étterem nyitására a város történelmi központjában, a főtéren.

"Teljes mértékben egyetértünk azzal, hogy meg kell védeni a olasz városok történelmi központjának kulturális és művészeti örökségét" - írja a McDonald's közleménye -, "a magánvállalkozások szabad kezdeményezését korlátozó diszkriminatív rendelkezéseket azonban elfogadhatatlannak tartjuk".

Firenze történelmi központjának főtere, a Piazza del Duomo az UNESCO Világörökség része.

Firenze városa a lakossági nyomásnak engedve új rendelkezéssel igyekszik megakadályozni a gyorséttermek terjedését a város történelmi központjában. A rendelkezés kimondja, hogy a védett körzetben az éttermek csak a városra és a környező régióra jellemző ételeket kínálhatnak.

Dario Nardello polgármester júniusban utasította el a McDonald's kérelmét. Döntését a múlt hónapban megerősítette a város történelmi örökségét felügyelő bizottság is.

"A McDonald'snak joga van kérelmet benyújtani, nekünk meg jogunk van azt elutasítani" - jelentette ki a polgármester a városi közgyűlésen. "Nincsenek előítéleteink, a McDonald's bárhol máshol nyithat üzletet a városban" - tette hozzá.

A McDonald's kilenc éttermet üzemeltet Firenzében, ebből négyet a főtértől ötpercnyi járásra. A gyorsétterem-láncnak Olaszországban 540 üzlete van.