A Badacsonyi borvidéken, a Szent György-hegy oldalában olajbogyó is terem. A 2HA Pincészet dűlőin nemcsak szőlőtőkék találhatók, hanem 500 olajfa is.
A sok évnyi próbálkozás végül 2022-ben hozta meg gyümölcsét: ekkor került piacra az első, teljes egészében magyar termelésű olívaolaj.
„Ez már nem csak egy kuriózum – fogalmazott Török Csaba, a pincészet tulajdonosa a VEOL kérdésére. Egy fát bárki tud nevelni dísznek, de százat már nem lehet a kandalló mellé beállítani. Itt az a kérdés, van-e ennek gazdasági értelme. És most már van.”
A borász szerint az olajfa és a szőlő természetes szövetségesei egymásnak. A melegebb, köves talaj mindkettőnek ideális, és az éves munkaritmusuk is jól kiegészíti egymást.
„A szőlőt télen kell metszeni, az olajfát tavasszal; a szőlőt szeptemberben szüreteljük, az olajbogyót október–novemberben. Így az egyik munka szinte átfolyik a másikba.”