Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Jövő tavaszig meghosszabbodhat a háborús veszélyhelyzet Magyarországon - új parlamenti hét indul

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2024. október 21. 06:51
Hétfőn és kedden plenáris ülést tart az Országgyűlés. A képviselők sok minden más mellett megtárgyalják a háborús veszélyhelyzet újabb meghosszabbításának kormányzati javaslatát.

Megemlékezésekkel kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése hétfő délelőtt 11 órakor.

A képviselők két közelmúltban elhunyt társuk, a KDNP-s Szilágyiné Császár Terézia és a fideszes Potápi Árpád János életútja előtt hajtanak fejet.

A napirend előtti felszólalásokat követően még egy utolsó vitát rendeznek a pénzügyi közvetítő rendszerről és a honvédelemről szóló törvénymódosítási javaslatokról.

Délután megszavaznak néhány nemzetközi megállapodást, majd határoznak a fent említett előterjesztésekről.

Döntés várható az LMP-s Csárdi Antal és a fideszes Pócs János mentelmi ügyében is.

Interpellációk, azonnali kérdések és kérdések is lesznek. Ezek közül néhányat Orbán Viktor miniszterelnöknek címeztek, de a vonatkozó jogszabály szerint neki most még nem kell választ adnia ezekre.

A szócsaták csillapultával a tavalyi költségvetés végrehajtásáról vitázik az Országgyűlés, amely kedden, reggel 8 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi meg a munkát, majd a képviselők ráfordulnak egyebek mellett az önkormányzati és a belügyi törvény módosításának vitájára is. Megtárgyalják a kormány javaslatát is, amely 2025. május 18-ig meghosszabbítaná a háborús veszélyhelyzetet.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára korábban ezt mondta erről: "kiemelem, hogy a kormány nem korlátlan felhatalmazást kér az Országgyűléstől, a tárgyalt törvényjavaslatban szereplő időkorlát, valamint az Országgyűlés felé fennálló, a 2022. november 1-je óta már az Alaptörvény által is rögzített közjogi, politikai felelősséget érvényre juttató tájékoztatási kötelezettség egyértelműen biztosítja a parlamenti kontroll érvényesülését".

Néhány nemzetközi egyezmény mellett az igazságügyi szakértőkről, a jogi versenyképességről, az iparbiztonságról és a közigazgatásról szóló indítványok általános vitáját is kedden tartja meg az Országgyűlés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Országgyűlés - előzetes
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást