Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Januártól jön az erzsébetvárosi parkolási szigor – kiderült, mennyibe kerül majd

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2024. október 18. 14:15
Véget vetne az ingyenes lakossági parkolásnak Erzsébetváros polgármestere. Niedermüller Péter kiemelte, hogy a képviselő-testület a keddi ülésén arról dönthet, hogy januártól az első gépjárműre 36 ezer, a második autóra 72 ezer forint parkolási hozzájárulást kell fizetni évente.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, fizetőssé tenné a parkolást a helyi lakosoknak is Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere. Az InfoRádióban meg is indokolta a javaslatát: a kerületi utak húsz százalékán már autók parkolnak, ráadásul szinte ingyen. Mint fogalmazott, az erzsébetvárosi polgároknak eddig csak egy 2200 forintos igazgatási díjat kellett megfizetni, és maga a parkolás ingyenes volt, ez pedig fenntarthatatlan állapotokhoz vezetett: a kerületben 7203 parkolóhely van, miközben több mint 10 800 engedélyt adott ki az önkormányzat.

"Ez teljesen kezelhetetlenné vált, ezért úgy döntöttünk, hogy az első autóra és a második autóra is bevezetünk egy díjat, amelyet a lakóknak és természetesen az intézményeknek is meg kell fizetniük akkor, ha érvényes parkolási engedélyt szeretnének kapni" – mondta a polgármester. Részletezte a fizetendő díjat is: az első autó után évi 36 ezer forint, a második autó pedig évi 72 ezer forint a parkolási díj. Niedermüller Péter szerint ez nem magas ár, napi alig 100 forintot jelent, ez eltörpül egy autó fenntartási költségei mellett. A nagycsaládosok és a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményt kapnak, az egészségügyi dolgozókat pedig teljes egészében mentesítik a parkolási díjak alól, de további kedvezmények nem szerepelnek az előterjesztésben.

Intézményenként tíz járműig 48 ezer forint, minden további jármű esetében 150 ezer forint lesz a várakozási hozzájárulás díja az adminisztrációs díjon túl.

A polgármester azt is kiemelte, hogy az idei engedélyek év végéig érvényesek maradnak, és január elsejétől lép életbe az új rendelet a megemelt díjakkal.

Niedermüller Péter azt reméli a változtatásból, hogy megszűnik az az állapot, hogy egy ingatlanhoz akár négy autót is bejelentenek, eddig megérte bejelentkezni Erzsébetvárosba, mert a 2200 forintos eljárási díj ellenében az egész kerületben ingyen lehetett parkolni. A polgármester azt várja, hogy hasonló folyamat indul el, mint Józsefvárosban, ahol korábban már bevezették ezt a fizetős parkolási rendszert, és több mint ezer autó tűnt el a közterületekről.

"Én azt remélem, hogy Erzsébetvárosban is arra fogja a polgároknak egy részét legalább rábírni, hogy ne az utcán, ne a közterületeken tárolják az autóikat, hanem alternatív megoldásokat keressenek, mert mi sokkal inkább zöldítést, sétálóutcákat és közösségi tereket szeretnénk, nem pedig autóparkolókat az utcáinkon" – mondta a DK-s politikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Januártól jön az erzsébetvárosi parkolási szigor – kiderült, mennyibe kerül majd – Niedermüller Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást