Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Pénteken indulnak az őszi érettségik – ezeket érdemes tudni

Infostart
2024. október 9. 09:16
Október 11-én a nemzetiségi nyelv és irodalom emelt és középszintű érettségik nyitják a 2024/2025-ös tanév őszi vizsgáit. Idén a kötelező tárgy a magyar nyelv és irodalom lesz, amit október 14-én kezdenek a diákok reggel 8-kor.

Az írásbeli vizsgák idén október 11-től október 25-ig tartanak, míg az emelt szintű szóbeli vizsgák november 7. és 11. között, a középszintű szóbelik pedig november 18. és 22. között zajlanak - írja az Index.

Az írásbeli pontos vizsgabeosztása az oktatas.hu weboldalon érhető el, a szóbelik időpontja viszont iskolánként változhat, vagyis azokról az adott intézmény honlapján vagy a tanároktól érdemes tájékoztatást kérni. Az érettségi vizsgákat a kijelölt középiskolák és kormányhivatalok szervezik, ezek listája is a központi oktatási weboldalon érhető el.

Az őszi érettségin rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni.

Vagyis ha valaki tavasszal valamelyik tantárgyból nem ment el vizsgázni, akkor most pótolhatja, netán ha javítani szeretne a korábbi jegyén, azt is megteheti. Sőt, arra is van lehetőség, hogy ha valaki az adott vizsgát középszinten tette le, most emelt szinten is megpróbálja.

Ha valaki rendelkezik tanuói vagy felnőttképzési jogviszonnyal, az adott tárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti jogviszonyban sikertelen lett a vizsgája, és most javító- vagy pótérettségit tenne, vagy szakgimnáziumban tanul és már rendelkezik érettségivel, de egy szakmai tárgyból tenne javító- vagy pótvizsgát, akkor az érettségi vizsgáért nem kell fizetnie.

Más esetekben a középszintű vizsga ára a minimálbér 15, az emelt szintű vizsgáé pedig a minimálbér 25 százaléka. Ez azt jelenti, a vizsgadíj középszinten 40, emelt szinten 67 ezer forint.

Középszintű érettségin jeles, vagyis ötös osztályzatot kap az, aki legalább 80 százalékos teljesítményt ér el. A ketteshez minimum 25 százalékot kell teljesíteni. Azonban ehhez az írásbelin és a szóbelin is legalább 12 százalékot kell szerezni. A négyeshez (jó) középszinten 60-79 százalék, a hármashoz (közepes) 40-59 százalék szükséges, egyes, vagyis elégtelen pedig annak lesz a vizsgája, aki 0-24 százalék között teljesített.

A 2025-ös tavaszi írásbeli érettségik május 5-én kezdődnek majd, Magyar nyelv és irodalommal, és május 23-ig tartanak. Az emelt szintű szóbelik június 3. és 11. között zajlanak, a középszintű szóbelikre pedig június 16. és július 2. között kerül sor.