Nyitókép: Lakatos Péter

Még jó pár napig lezárva maradnak Budapest egyes kedvelt parkjai

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea
2024. szeptember 26. 16:41
Várhatóan a jövő héten nyithat meg a Margitsziget, az Óbudai sziget és a Római-part a nagyközönség előtt, jelenleg ugyanis az átázott talaj miatt fennáll a veszélye annak, hogy kidőlhet egy-egy hatalmas fa. A Római-parton volt is erre példa, a Margitszigeten nem. A Főkert szakemberei folyamatosan ellenőrzik az érintett területeket. Az InfoRádió Bardóczi Sándort, Budapest főtájépítészét kérdezte.

A Margitsziget egy kavicshordalék sziget, és ennek következtében ilyen magas vízállásnál vagy árvíznél gyakorlatilag teljesen átnedvesedik. Ebben állnak a fák. Ezt úgy kell elképzelni, mint ha egy túl híg kását készítünk, amibe bele akarunk állítani egy kanalat, de az a kanál el fog dőlni – mondta Bardóczi Sándor. Budapest főtájépítésze hozzátette:

tulajdonképpen meg kell várni, hogy ez a "kása" megszikkadjon, és a "kanalat" úgy tudjuk beleállítani, hogy ne dőljön el.

Ennek a szikkadásnak kell most megtörténnie.

A Margitsziget fái jellemzően telepített fák. Ez József nádor magánkertje volt, abban az időben rengeteg fát telepített itt Tost Károly főkertész. Nagyon sok idős fa van a szigeten. Csak a közparki területen körülbelül 7000 fát láthatunk, és akkor még nem beszéltünk a különböző intézményekről, mint mondjuk a Palatinus vagy az Atlétikai Centrum területéről, vagy a hotelek körüli hatalmas fákról. Ha egy ilyen hatalmas, több tíz tonna tömegű fa kidől, az jelentős balesetveszélyt jelent, ezért egyelőre nem látogatható a Margitsziget, várunk a szilárdulásra - hangsúlyozta Bardóczi Sándor.

A tetőző Duna Budapesten az Árpád hídnál és a Margitszigetnél egy 2024. szeptember 21-én, drónról készült fényképen. MTI/Máthé Zoltán

A Főkert munkatársai az árvíz idején azokat a fákat, amelyeknek egyébként is volt valamilyen dőlésszöge, az ellenoldalon lesúlyozták, jellemzően homokzsákokkal, hogy a dőlés ne folytatódjon. Ezek vannak a legnagyobb veszélyben, de azért az egyenesen álló fák is kifordulhatnak egy ilyen nagyon ingoványos talajon egy nagyobb széllökésben, mert akkor a lombjuk úgy viselkedik, mint egy vitorla, amibe belekap a szél és kidöntheti. Komoly szélre pedig a következő napokban is lehet számítani – ismertette a szakember.

Mint mondta, a Margitszigeten most nem dőlt ki egyetlen fa sem, de a Római-parton igen. Az a terület, illetve az Óbudai-sziget is hasonló elbírálás alá esik: addig, amíg ott meg nem szilárdul a közterületen a talaj, addig a látogatóknak nélkülözniük kell ezeket a közparkokat, illetve sétányokat.

Feltételezhetően valamikor jövő héten vége lehet a lezárásoknak

- mondta Bardóczi Sándor. A Főkert munkatársai folyamatosan méréseket végeznek a területen, és amikor ők zöld utat adnak, akkor nyithat meg újra a sziget. A szakember megjegyezte: a közeljövőben olyan jelentős esőt nem várnak, amely a fák szempontjából befolyásolná a margitszigeti helyzetet.

(A nyitókép illusztráció, egy 2021. májusi vihar után készült.)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Jövő héten nyithat a Margitsziget
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást