Nyitókép: MTI/MTVA/Czeglédi Zsolt

Koreai forrású hitelt vett fel az EXIM - megvan, mennyit

Infostart / MTI
2024. szeptember 26. 12:49
A KDB Bank Európa Zrt.-vel folytatott forrásbevonási tárgyalások még 2023 őszén kezdődtek, a folyamat során a koreai finanszírozói konzorcium hat új bankpartnerrel bővült.

A dél-koreai központú KDB Bank budapesti leányvállalata, a KDB Bank Európa Zrt. által vezetett konzorcium 120 millió euró összegű, 3 éves futamidejű, általános finanszírozási célokra használható hitelt folyósított az EXIM Magyarországnak - közölte az EXIM Magyarország csütörtökön.

A közlemény szerint a KDB Bank Európa Zrt.-vel folytatott forrásbevonási tárgyalások még 2023 őszén kezdődtek, a folyamat során a koreai finanszírozói konzorcium hat új bankpartnerrel bővült. Az összesen 120 millió euró összegű hitel folyósítása 2024. nyár végén valósult meg. Az EXIM Magyarország a hároméves futamidővel felvett hitelt általános finanszírozási célokra használja fel.

A KDB Bank Európa a dél-koreai állami Koreai Fejlesztési Bank (Korea Development Bank) 100 százalékos tulajdonban lévő leányvállalata, és több mint 30 éve van jelen a magyarországi pénzügyi piacon. A budapesti bankközpont jelentős külföldi finanszírozási tevékenységet folytat, ami a kelet-közép-európai régió országaiban, illetve azon túl is elérhető - írták a közleményben.

Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese a közleményben kiemelte, a KDB Bank budapesti leányvállalata által vezetett konzorciummal sikerült olyan megállapodást kialakítanunk, amely nemcsak az általános finanszírozási céljaik elérését támogatja, hanem lehetőséget teremt új partnerkapcsolatok kiépítésére is.

Hozzátette, céljuk, hogy a jövőben is nagy hangsúlyt fektessenek a nemzetközi együttműködésekre, hiszen ezek kulcsszerepet játszanak abban, hogy versenyképes és fenntartható finanszírozási megoldásokat kínálhassanak a magyar vállalkozásoknak.

A közleményben hangsúlyozták, az idén 30 éves EXIM Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja a hazai vállalkozások üzleti terveinek megvalósítását és a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítését exporthitelezéssel, tőkeprogramokkal, exporthitel-biztosításokkal és a nemzetközi versenyképességet növelő belföldi hitelprogramokkal egyaránt. Korábban az expanzív hitelezés forrását az intézménypáros banki tagja nemzetközi kötvénykibocsátásokkal és hazai forrásokkal biztosította. 2023 tavaszán 1,25 milliárd dolláros devizakötvényt, majd ugyanazon év őszén 1 milliárd euró értékű kötvényt bocsátott ki sikeresen a nemzetközi piacokon. Az intézménypáros stratégiai célja, hogy tovább erősítse globális pénzügyi kapcsolatait, ezzel is hozzájárulva a magyar gazdaság fenntartható fejlődéséhez és a vállalati versenyképesség növeléséhez.

Az EXIM Magyarország az ország hivatalos exporthitel-ügynöksége. Az EXIM név alatt két jogi személy együttese értendő, az állami hátterű Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank Zrt.) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB Zrt.). Ennek köszönhetően az EXIM Magyarország integrált keretek között működve tud mind finanszírozói, mind biztosítói megoldásokat nyújtani. Az EXIM Magyarország a világ mintegy 150 országába segített már eljuttatni magyar termékeket vagy szolgáltatásokat.

Az Eximbank mérlegfőösszege 2023 végén 3642 milliárd forintot tett ki, hitelállománya pedig 2439 milliárd forint volt, 3211 vállalati ügyfelének 88 százaléka a kkv-szegmensben működik. Kiemelt partnerei a hazai kereskedelmi bankok, ügyfeleit elsősorban rajtuk keresztül, refinanszírozási konstrukcióban finanszírozza.