Nyitókép: Romet Róbert/Országos Vízügyi Főigazgatóság

Így zajlik az árvíz után a vízpótlás - galéria

Infostart
2024. szeptember 25. 16:35
Paks felett már mindenhol a fokozatok szintje alatt állnak a vízmércék.

A Duna felső vízgyűjtő területein lassan már mindenütt stagnál a vízállás, és várhatóan néhány napig ez lesz jellemző a folyó hazai felső szakaszára is.

Budapesten a Duna vízszintje tegnap már az I. fokú készültségi szint alatt volt és várhatóan még körülbelül egy métert fog apadni, majd egy-két napig itt is stagnálás valószínű. Az ütemes apadás hatására a Paks feletti szakaszon már mindenhol a fokozatok szintje alatt állnak a vízmércék. Pakson várhatóan a mai nap során az I., míg Baján és Mohácson holnapra a II. fok szintje alá süllyed a folyó vízszintje.

Azzal, hogy elindul az apadás, megkezdheti az Országos Vízügyi Főigazgatóság a vízpótlást az állami tulajdonú és a vízügy kezelésében lévő területeken. Például a Szigetközben, a Ráckevei-Soroksári-Duna-ágban, és a Tolna vármegyei holtágakban. Ez utóbbi következtében jelentős mennyiségű víz érkezik a Faddi-, a Tolnai-, a Bölcskei-, valamint a Bogyiszlói-Holt-Dunába. Ugyanígy a mohácsi tetőzés után elindulhatott a vízpótlás a kölkedi és a bédai szivattyútelepen keresztül is. Mindezt természetesen az érintett önkormányzatokkal egyeztetve tesszük. Vízpótlás idején is elsőszámú szempont az árvízi biztonság és az, hogy ne terheljük túl az árvízvédelmi műtárgyakat, megőrizzük a zsilipek elzáró funkcióját.

A nem állami területeken a vízpótlást az OVF automatikusan nem kezdheti meg, de folyamatosan zajlanak a tárgyalások a tulajdonosokkal a hozzájárulásról.

(A nyitóképen: vízpótlás a Dombori-szivornyán keresztül.)